Record de vizite în 2011, la brățările regale dacice de aur de la Sarmizegetusa

Cele patru brățări regale dacice de aur de la Sarmizegetusa au fost cele mai vizionate exponate în cursul anul trecut (2011) la Muzeul Județean (MJ) Satu Mare. Potrivit evidențelor instituției, expoziția a fost vizitată de nu mai puțin de 3.110 de sătmăreni.

De o atenție deosebită s-a bucurat și expoziția organizată cu ocazia a 300 de ani de la semnarea Păcii de la Satu Mare organizată în vara anului trecut în sălile secției de artă a MJ. Expoziția a fost vizitată de 2.774 de persoane. Dacă este să facem un bilanț al expozițiilor organizate de instituțiile muzeale din Satu Mare, trebuie spus că la sediul central al MJ de pe Bulevardul Vasile Lucaciu s-au organizat un număr de 16 expoziții de vreme ce la secția de artă, aproape 40. De asemenea, deși nu s-au bucurat de un interes comparabil cu cele două ”uriașe” amintite mai sus, trebuie punctate și expozițiile dedicate istoriei tutunului și a împlinirii a cinci decenii de la finalizarea colectivizării.

Nici anul în curs nu se anunță unul sărac în evenimente expoziționale. De altfel, conducerea MJ a început în trombă anul cu două expoziții deosebit de interesante. Astfel, începând de miercuri, 11 ianuarie (2012), la MJ de pe B-dul Vasile Lucaciu, sătmărenii pot viziona renumitele figuri de ceară de la Sankt Petersburg iar vineri, 13 ianuarie, își va deschide porțile o altă expoziție care se anunță unul de mare interes, legată de ”Istoria cafelei”. Apoi, în primăvara și toamna acestui an conducerea MJ pregătește două expoziții dedicate șvabilor, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la colonizarea acestora pe meleagurile sătmărene. O altă expoziție va ”povesti” despre unirea celor două orașe despărțite de Someș, Mintiul și Sătmarul, eveniment care a avut loc la 29 decembrie 1712.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.