Zece migranţi şi două călăuze depistate la frontiera româno-ungară

Zece migranţi şi doi cetăţeni români care i-au călăuzit spre frontieră au fost reţinuţi de poliţiştii de frontieră sătmăreni. Migranţii sunt cetăţeni marocani şi intenţionau să ajungă în diferite state din vestul Europei, în speranţa că-şi vor găsi un loc de muncă.

În noaptea de sâmbătă, 7 spre duminică, 8 ianuarie, în jurul orei 02.30, pe raza localităţii Oar, la aproximativ 500 metri de linia de frontieră, lucrătorii PF au observat un grup de zece persoane care se îndrepta pe jos spre teritoriul statului vecin. Persoanele au fost reţinute de oamenii legii şi conduse la sediul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Satu Mare pentru cercetări. Între timp, un alt echipaj al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (STPF) Satu Mare a identificat în trafic două autoturisme înmatriculate în Maramureş, autoturisme din care, la intrarea în localitatea Decebal, au coborât cele zece persoane care s-au îndreptat spre frontieră. Conducătorii auto ai celor două maşini au fost duşi şi ei la sediul STPF Satu Mare pentru verificări.

Din primele cercetări s-a stabilit că maşinile erau conduse de Matei R., 32 de ani, din Finteuşu Mic, judeţul Maramureş, şi Gelu Mandache K., 27 de ani, din municipiul Baia Mare. Cele zece persoane sunt din Maroc şi au vârste cuprinse între 22 şi 28 de ani. Unii dintre aceşti cetăţeni au mai fost reţinuţi de poliţiştii de frontieră la începutul acestui an, când au încercat să iasă ilegal din ţară pe frontiera verde.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că persoanele reţinute – cei zece marocani – intenţionau să iasă ilegal din ţară, pe frontiera verde, pentru ca ulterior să ajungă într-o ţară din spaţiul Schengen. Unul dintre conducătorii auto, Matei R., a declarat că în timp ce se afla în apropierea Gării CFR Baia Mare a fost abordat de un cetăţean străin care i-ar fi cerut să-l transporte până în Oradea, împreună cu alte nouă persoane. Şoferul a fost de acord şi i-a solicitat lui Gelu K. să meargă şi el cu maşina pentru a-i putea transporta pe toţi membrii grupului.
Contravaloarea transportului a fost stabilită la 200 euro. Au pornit la drum, iar pe traseu, după ieşirea din Satu Mare, cetăţenii străini le-au făcut semn şoferilor să oprească, au coborât din maşini şi au plecat spre frontieră, până când grupul a fost oprit de poliţiştii de frontieră sătmăreni. Acum, conducătorii auto sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi, iar cei zece marocani pentru tentativă la ieşirea din ţară prin trecere ilegală a frontierei de stat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.