Porcii cu trichineloză ”subțiază” bugetele locale

Dacă în luna decembrie 2010, în județ nu au fost înregistrate ”decât” șase cazuri de trichineloză, în aceeași perioadă a anului trecut numărul cazurilor a crescut de cinci ori. Cel puțin așa reiese din evidențele Direcției Sanitară-Veterinară (DSV) Satu Mare.

Potrivit directorului instituției, dr. Dorin Maurer ”cantitățile de carne de porc infestate au fost confiscate și incinerate. Este vorba de peste 4.000 kg de carne, cantitate provenită de la 31 de porci infestați cu Trichinella spiralis. Dacă în decembrie 2010, incinerările le-am făcut la noi la instituție, anul trecut nu am mai reușit să facem față avalanșei de cazuri, astfel că, animalele infestate au fost preluate de către firma Protan din Dej. Incinerarea animalelor este făcută pe cheltuiala primăriilor pe raza căreia domiciliază proprietarii”.

Însă primăriile trebuie să plătească nu doar contravaloarea incinerării ci și cel al transportului. Maurer spune că administrațiile locale au de plătit 0,5 euro+TVA/kg carne de porc incinerat, la care se mai adaugă și contravaloarea drumului de 0,5 euro+TVA/km, care afectează de asemenea, bugetele locale ale primăriilor în cauză.

”Incineratorul nostru de la DSV este destul de mic, așa că nu am avut cum să facem față avalanșei de cazuri. În 2010, pentru a ajuta administrațiile locale să nu plătească atât de mult, mai incineram și noi”, a declarat Maurer.

În decembrie 2011, au fost sacrificate nu mai puțin de 14.327 de porci, dintre care 11.181 în abatoare autorizate iar restul de 3.146 în gospodăriile populației.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.