Creşte alarmant numărul diabeticilor


La nivelul Centrului Diabetic Judeţean (CDJ) Satu Mare, mai mult de 50 persoane au fost confirmate ca având diabet în ultimele patru săptămâni. Directorul CDJ, medicul Szilagyi Iosif afirmă că diagnosticul a fost confirmat în urma analizelor efectuate, după ce aceste persoane au fost îndrumate de către medicii de familie, sau diabetul a fost identificat cu prilejul unor investigaţii efectuate pentru alte afecţiuni. În aceste condiţii, numărul diabeticilor din judeţul Satu Mare creşte alarmant, în prezent în evidenţele CDJ fiind consemnate peste 16.000 persoane cu diabet, din care circa 2.000 sunt insulinodependenţi.

Pe de altă parte, medicul Szilagyi Iosif afirmă că, pentru completarea până la 4.000 a numărului de persoane prevăzute a fi incluse în studiul derulat anul trecut de CDJ în colaborare cu Consiliul Judeţean, privind evaluarea riscului cardiovascular pe baza parametrilor metabolismului glucidic şi lipidic, a greutăţii şi a tensiunii arteriale a populaţiei din judeţul Satu Mare, în perioada imediat următoare vor fi organizate încă una sau două acţiuni de determinare gratuită a glicemiei. De data aceasta, segmentul de populaţie care trebuie acoperit este cel al persoanelor cu vârste între 20 – 55 ani.

Cu prilejul acţiunilor gratuite derulate anul trecut la Satu Mare, Carei, Negreşti Oaş şi Tăşnad, au fost investigate 3.018 persoane, astfel că în cadrul acţiunilor ce urmează a fi efectuate, se urmăreşte investigarea a încă circa 1.000 de sătmăreni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.