Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, în locul ANPS

Începând cu 1 ianuarie 2012, Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale a devenit Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, prin preluarea de către aceasta a Direcţiei Generale de Inspecţie Socială. Decizia a fost luată prin Ordonanţă de Urgenţă, pentru aplicarea, începând cu anul viitor, a prevederilor legii asistenţei sociale, şi are în vedere întărirea capacităţii de control a instituţiei.

Potrivit directorul executiv Daniela Cerneşteanu, modificarea vine cu următoarele avantaje: un sistem unitar de administrare a beneficiilor de asistenţă socială şi de evaluare, monitorizare şi control în domeniul asistenţei sociale; Inspecţia Socială, care până acum avea doar doi inspectori pe judeţ, va fi întărită prin redistribuirea angajaţilor; va avea o capacitate mai mare de control şi o structura teritorială în fiecare judeţ;
· În acest context, Agenţia Judeteana pentru Prestaţii Sociale se reorganizează, iar numărul de posturi se suplimentează cu patru. Dintre aceştia, doi sunt de la ITM Satu Mare şi doi din cadrul Inspecţiei Munci Satu Mare, nefiind vorba despre locuri noi de muncă, ci despre o redistribuire a posturilor. ontrolul la nivel local se va face fără să mai fie necesară avizarea tuturor procedurilor de control de către minister, aşa cum se întâmpla până acum.

· În ceea ce priveşte sancţiunile noi pentru administraţia centrală sau locală, persoane fizice sau juridice, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda de la 5.000 de lei la 10.000 de lei următoarele situaţii:
– împiedicarea, în orice mod, de către administraţia publică sau persoanele fizice/juridice, a inspectorilor sociali de a-şi exercita atribuţiile de inspecţie, prin orice acţiune sau inacţiune
– refuzul persoanelor fizice şi/sau juridice de a duce la îndeplinire măsurile dispuse de inspectorul social, la termenele stabilite de acesta;
– refuzul persoanelor fizice şi/sau juridice de a pune la dispoziţia inspectorilor sociali toate documentele şi informaţiile necesare, pentru realizarea acţiunilor de control, evaluare sau monitorizare.

Verificările vor începe în luna ianuarie 2012 şi, pentru a se evita bulversarea întregului sistem de asistenţă socială, reforma asistenţei sociale se va produce gradual. Astfel, cei care acum primesc o formă sau alta de prestaţii sociale, trebuie să ştie că începând cu 1 ianuarie a.c. nu se modifică nimic şi nu trebuie să vină la ghişee pentru a completa alte acte sau alte dosare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.