Investiţii majore la Spitalul Judeţean Satu Mare în 2011


Cel puţin cinci obiective de investiţii ce urmează a fi finalizate în primele luni ale anului viitor, vor contribui major la ridicarea gradului de servicii şi îngrijiri medicale în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare. Prin intermediul celor cinci obiective, alături de alte investiţii ce urmează a fi începute anul viitor, precum şi de perspectiva înfiinţării unor compartimente medicale noi, se doreşte ca într-un viitor cât mai apropiat, Spitalul Judeţean Satu Mare să dobândească un grad de clasificare superior celui actual. Însă, la fel de importantă este şi dorinţa ca investiţiile realizate la nivel spitalului să constituie un argument solid pentru ca pacienţii să nu se îndrepte înspre serviciile medicale private, în perspectiva unei posibile adoptări a noii legi a Sănătăţii. Joi, 29 decembrie, într-o conferinţă de presă, Adrian Marc – managerul Spitalului Judeţean, a vorbit pe larg despre ceea ce s-a realizat deja în cadrul spitalului şi a fost dat sau urmează a fi dat în folosinţă, precum şi despre investiţiile avute în vedere anul viitor. La întâlnirea cu ziariştii au participat directorul medical Cristian Rusu, directorul de îngrijiri medicale Gabriela Opriş şi purtătorul de cuvânt Constantin Demian.

Pentru început, managerul Adrian Marc a menţionat că în acest an a fost finalizată reabilitarea integrală a Secţiei de Boli Contagioase, o investiţie a cărei valoare totală se cifrează la 4.393.858,47 lei, obiectivul fiind inaugurat la începutul lunii noiembrie. Al doilea proiect major, care urmează a fi inaugurat la începutul anului viitor, este Unitatea de Primire a Urgenţelor. Suma totală alocată se cifrează la 6,95 milioane lei, din care 2,23 milioane reprezintă finanţarea din partea Consiliului Judeţean, diferenţa fiind asigurată de la bugetul central. Secţia Oncologie este un alt obiectiv major de investiţii. Lucrările, care au început în toamna acestui an, constau în modernizarea şi extinderea secţiei, astfel ca la darea în folosinţă, prevăzută pentru sfârşitul lunii martie 2012, pacienţii să aibă la dispoziţie saloane cu două şi trei paturi, prevăzute cu grupuri sanitare proprii. Investiţia este realizată cu finanţare de la Consiliul Judeţean şi de la bugetul central, iar suma totală alocată pentru lucrări este 2,6 milioane lei, din care 2,092 milioane reprezintă contribuţia Consiliului Judeţean. Reabilitarea a două săli de operaţie, care urmează a fi date în folosinţă în a doua jumătate a lunii ianuarie 2012, este realizată cu finanţare asigurată prin intermediul unui proiect de cooperare transfrontalieră. Este vorba despre 968.077 euro, din care 324.000 reprezintă suma alocată pentru reabilitarea spaţiilor, iar diferenţa pentru tehnica şi echipamente medicale cu care vor fi dotate cele două săli. Un Computer Tomograf şi aparat de Radiodiagnostic digital – dotat cu două posturi, unul de radioscopie, celălalt de radiografie, au fost achiziţionate deja şi urmează a fi date în folosinţă cel mai târziu în luna martie 2012. Valoarea CT-lui este de 1.208.540 lei + TVA, iar cea a aparatului de Radiodiagnostic de 644.580 lei +TVA, achiziţionarea ultimului aparat fiind făcută din fondurile alocate de Primăria municipiului. La capitolul investiţii importante pentru Spitalul Judeţean Satu Mare, managerul Adrian Marc a amintit şi reabilitarea integrală şi dotarea cu aparatură modernă a Secţiei de Anestezie Terapie Intensivă, începerea lucrărilor fiind prevăzută pentru anul viitor, precum şi achiziţionarea, respectiv darea în folosinţă a unei centrale telefonice digitale de ultimă generaţie, care asigură serviciile de telefonie, fax şi service, atât pentru cele două imobile ale spitalului din Satu Mare, cât şi pentru Secţia de Boli Contagioase, respectiv secţia externă de la Tăşnad.

Pe de altă parte, managerul Adrian Marc a vorbit şi despre ceea ce se are în vedere cu prioritate în anul viitor. Este vorba despre înfiinţarea de noi compartimente medicale în cadrul spitalului, cum ar fi cel de Psihiatrie Pediatrică, respectiv cele de Chirurgie Vasculară şi Chirurgie Toracică. Prin înfiinţarea acestor compartimente se doreşte să se vină în sprijinul pacienţilor sătmăreni cu afecţiuni în aceste sfere, care astfel vor fi scutiţi de deplasări costisitoare în centrele universitare sau în străinătate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.