Interpelare a senatorului Valer Marian referitoare la activităţi de intimidare a presei


INTERPELARE

Adresată: DOMNULUI MINISTRU AL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR, CONSTANTIN TRAIAN IGAŞ

– DOMNULUI MINISTRU AL FINANŢELOR PUBLICE, GHEORGHE IALOMIŢEANU

– DOMNULUI DIRECTOR AL SERVICIULUI ROMÂN DE INFORMAŢII, GEORGE CRISTIAN MAIOR

Autor: VALER MARIAN

Circumscripţia electorală: SATU MARE

Colegiul Electoral: 1

Grupul parlamentar: PSD

Şedinţa Senatului din: 15.12.2011

Obiectul interpelării: Cenzura presei prin SRI, DGIPI, DGA şi ANAF

În temeiul art.112 alin. 1 din Constituţia României şi art.162 din Regulamentul Senatului României, vă adresez prezenta

INTERPELARE:

La începutul lunii octombrie a.c., mi-a parvenit un material redactat într-un limbaj specific lucrătorilor din serviciile de informaţii şi, după anumite verificări sub aspectul veridicităţii, am considerat necesar că trebuie adus la cunoştinţa opiniei publice, astfel că o să-l reproduc integral în continuare:

„Începând cu luna aprilie 2010 la nivelul serviciilor de informaţii şi ANAF s-a creat un grup de lucru, în cadrul unei operaţiuni comune fără precedent, cu scopul de monitorizare a mass-media din România. Serviciul Român de Informaţii (SRI), Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) au demarat împreună cu ANAF acţiuni de identificare a „vulnerabilităţii” din punct de vedere financiar – contabil a instituţiilor de presă centrale şi locale. Vulnerabilităţile au în vedere identificarea acelor elemente de natură financiară ce ar putea fi folosite la momentul oportun, ca factor de presiune, pentru a determina repoziţionarea respectivelor publicaţii din punct de vedere al susţinerii politice.

În această acţiune, SRI, DGIPI şi DGA s-au implicat activ cu rol de documentare şi culegere a informaţiilor, informaţii ce au fost livrate apoi ANAF. Prin acest mod de operare s-a urmărit acoperirea din punct de vedere legal a informaţiilor obţinute de servicii privind activităţile economice ale societăţilor din domeniul mass-media. Până la nivelul lunii august 2011, din colaborarea celor trei servicii de informaţii s-a reuşit realizarea a circa 60 de dosare informative având drept subiect diverse instituţii mass-media private. Ultima fază a acestor operaţiuni – adică obligarea mass-media de a se reorienta în perspectiva campaniilor electorale din 2012 – ar urma să fie pusă în practică începând din decembrie 2011 prin intermediul structurilor centrale şi locale ale ANAF, dar şi cu sprijinul procurorilor DNA şi DIICOT. Deja o parte din dosarele instrumentate de ANAF cu ajutorul datelor furnizate de serviciile de informaţii au fost direcţionate către DIICOT şi DNA cu titlul de informări.

Prin justificarea verificării unor informaţii privind operaţiunile financiare derulate de societăţile deţinătoare de licenţe radio-tv sau editoare de presă scrisă, cercetările comune servicii secrete – ANAF au vizat următoarele firme:

REALITATEA MEDIA SA

REALITATEA MEDIA BARTER

REALITATEA MEDIA TOGETHER

F5 WEBCORP SRL

MONOPOLY MEDIA

SC GLOBAL VIDEO MEDIA

INTACT PRODUCTION SRL

CONVERGENT MEDIA SRL

OPEN MEDIA NETWORK SRL

MEDIA CASA PRESS SRL

ECHIPA DE PR SRL

INTACT DISTRIBUTION SRL

ALL-NEWS SRL

INTACT ADVERTISING SRL

INTACT INTERACTIVE SRL

INTACT MEDIA GROUP SRL

ANTENA TV GROUP SA

GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU ŞI COMPANIA (GRIVCO) SA

TIPOGRAFIA INTACT SA

ANTENA 2 SA

ANTENA 3 SA

ANTENA 4

EDITURA INTACT SRL

SBS BROADCASTING MEDIA SRL

OCRAM TELEVIZIUNE SRL (OTV)

DAN DIACONECU L.V. DISTRIBUTION SRL

PRECIZIEI BUSINESS CENTER SRL

RADIOTELEVIZIUNEA ARAD SRL (Tv Arad)

DIGITAL MEDIA SAT SRL Craiova

GRUPUL MEDIA CAMINA (G.M.C.) SRL Bucureşti

MEDIA GRUP PRODUCTION SRL Buzău

HIT MEDIA INVESTMENTS SA Iaşi

MEDIA SAT SRL Satu Mare

ADEVĂRUL SA Bucureşti

ADEVĂRUL HOLDING SA Bucureşti

MIC.RO RETAIL SRL Bucureşti

MEDIA PROMOVALORES SRL Bucureşti

DOUBLE CLICK NET SRL Bucureşti

DESTEPTAREA SA Bacău

NORD-EST DISTRIBUTION SRL Focşani

NORD VEST TRUST MEDIA SRL Satu Mare

NORD VEST PRESS SRL Satu Mare

TELEGRAF ADVERTISING SRL Constanţa

CROSS MEDIA PARTNERS SRL Bucureşti

DOUBLE CLICK NET SRL Braşov

OGLINDA PRESS SRL Bucureşti

DRAMIRAL MEDIA GROUP SRL

GRUPUL DE PRESĂ MEDIANET SA Iaşi

MEDIANET SRL Iaşi”

Consider că informaţiile din acest material sunt verosimile având în vedere, în primul rând, că sunt de notorietate monitorizarea de către serviciile secrete şi controlarea excesivă de către ANAF a trusturilor de presă Realitatea (Realitatea TV, Cotidianul, ş.a.) şi Intact (Antena I, II, III, Jurnalul Naţional, Săptămâna Financiară ş.a.), care s-au dovedit cele mai critice la adresa actualei puteri. În al doilea rând, în calitate de parlamentar de Satu Mare şi de fost director al ziarului Gazeta de Nord-Vest din Satu Mare, ştiu că, în ultimii ani, au fost monitorizate de SRI şi DGIPI şi au fost verificate de către ANAF firmele sătmărene SC Nord-Vest Press SRL şi SC Nord-Vest Trust Media SRL, care au editat ziarul Gazeta de Nord-Vest şi emisiunile postului de televiziune Nord-Vest TV din Satu Mare, ambele cu atitudine critică la adresa actualei puteri. Mai mult, în cursul acestui an, SRI s-a dedat la acţiuni făţişe de poliţie politică, ofiţeri din cadrul Direcţiei Judeţene Satu Mare contactând foşti şi actuali ziarişti de la Gazeta de Nord-Vest cărora le-au promis diverse avantaje dacă le furnizează informaţii privind activitatea redacţională şi managerială a ziarului. Conform unor surse din ANAF, săptămâna trecută, şefi din SRI şi din ANAF au discutat cu privire la declanşarea de controale fiscale la anumite societăţi de presă, îndeosebi referitor la contractele de publicitate încheiate de aceştia, pentru a le priva de ultimele resurse financiare.

Având în vedere că articolul 30 aliniatul 2 din Constituţia României prevede că cenzura de orice fel este interzisă, solicit să verificaţi şi să-mi comunicaţi dacă instituţiile din subordinea dumneavoastră, respectiv SRI, DGIPI, DGA şi ANAF, au efectuat astfel de acte de monitorizare şi de control asupra unor societăţi editoare ale ziarelor şi posturilor de radio şi de televiziune critice sau nealiniate faţă de actuala putere, care a fost fundamentul legal al acestora, precum şi ce măsuri aţi dispus pentru stoparea şi sancţionarea unor astfel de practici vădit neconstituţionale şi nelegale.

Solicit răspuns scris şi verbal.

Senator Valer Marian

sursa: www.valermarian.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.