Rond de zi sub ”zodia” lui Vasile Lucaciu, cu o țâră de iz politic

În urmă cu trei sferturi de veac, la 13 decembrie, 1936, peste 30.000 de români au participat în parcul din centrul Sătmarului (parcul Carol al II-lea de atunci), la dezvelirea statuii preotului și omului de cultură român, dr. Vasile Lucaciu.

Cu această ocazie, astăzi au avut loc o serie de evenimente pentru a rememora atât importanța acelei zile cât și personalitatea lui Vasile Lucaciu. Manifestările au avut și o țâră de încărcătură politică, având în vedere faptul că unul dintre organizatori a fost PNL Satu Mare, în frunte cu președintele organizației municipale Satu Mare, Adrian Ștef. Cu toate că a revenit de mai multe ori asupra faptului că nu este vorba nicidecum de un substrat politic, Ștef a precizat în mai multe rânduri că în perioada în care a fost dezvelită statuia lui Lucaciu, la guvernarea țării au fost tocmai … liberalii. ”Prefectul de atunci a fost dr. Octavian Ardelean, un liberal. Primarul municipiului Satu Mare a fost tot un liberal, dr. Ștefan Benea. Și pe lângă toate acestea liberalii au a dus un aport considerabil la realizarea Marii Uniri”, a  punctat în luarea de cuvânt, Ștef.

De altfel, Ștef a fost urecheat pentru ”exagerarea aportului liberal” din acea vreme (așa între patru ochi) de inginerul Gheorghe Darida, prezent la evenimentele de astăzi, cel care a participat la dezvelirea statuii lui Vasile Lucaciu în 1936. ”Între noi fie vorba, domnule Ștef, Lucaciu nu a fost liberal. A fost ales deputat de Beiuș, în Parlamentul de la Budapesta, din partea Partidului Național Român (PNR)”, a precizat inginerul.

Una peste alta, rondul organizat sub ”zodia” lui Vasile Lucaciu a început cu un parastas la statuia lui Lucaciu din Piața Libertății, oficiat de un sobor de preoți în frunte cu protopopul romano-catolic, Dumitru Roman. După parastas, reprezentanții PNL Satu Mare, Muzeului Județean (MJ) și Colegiului Național ”Mihai Eminescu” au depus jerbe de flori pe soclul statuii.

Evenimentele dedicate lui Vasile Lucaciu au continuat cu o expoziție la MJ Satu Mare, organizată de Ovidiu Mica, președintele Asociației SAVO Satu Mare.

Fiecare cu ce-l doare

Rondul s-a încheiat la sediul PNL cu o conferință de presă, în cadrul căreia Adrian Ștef și proaspătul vicepreședinte al TNL Satu Mare, Robert Laszlo, au evocat figura marelui om de cultură și au vorbit despre evenimentele de acum 75 de ani. La întâlnirea cu presa a mai fost prezent și Marcel Marușca, secretarul coordonator al Biroului Permanent Teritorial a PNL Satu Mare. Acesta și-a exprimat în două fraze dezacordul față de hotărârea președintelui Băsescu de a convoca partidele parlamentare la consultări după ”momentul Bruxelles”. Apoi a luat cuvântul Robert Laszlo care și-a terminat discursul într-un mod demn de un om politic: ”Un Sătmar ideal. Un Sătmar liberal”, copiat parcă de pe un afiș electoral.

Mai trebuie spus că tot în data de 13 decembrie 1936, a fost inaugurat Palatul Administrativ de atunci al Sătmarului, astăzi MJ. La evenimentele de acum trei sferturi de veac au participat 20 de parlamentari precum și prefecții județelor învecinate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.