Bursa locurilor de muncă ”la răcoare”

Pe un frig pătrunzător, într-o sală cu caloriferele înghețate și pe deasupra neaerisită, 51 de deținuți au așteptat să-și găsească o slujbă astăzi, 9 decembrie, în cadrul celei de-a doua ediții a Bursei locurilor de muncă pentru persoanele private de libertate.

Potrivit purtătorului de cuvânt a Penitenciarului Satu Mare, Raluca Dimulescu ”în urma Bursei locurilor de muncă de astăzi, nu a fost semnat nici un contract de muncă. Persoanele private de libertate au primit doar promisiuni din partea reprezentanților unor firme că îi vor angaja după liberare. Astfel, doi și-au găsit de lucru în domeniul pantofilor, doi în cel al echipamentelor de protecție iar alții doi în domeniul mobilei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Satu Mare, Raluca Dimulescu.

Dacă în cele din urmă vor fi angajați ori ba (?), greu de spus mai ales că, potrivit Ralucăi Dimulescu ”după ce se liberează noi nu mai deținem evidența acestor persoane. Pentru bursa de astăzi au fost selectați 51 de persoane private de libertate care, se vor libera condiționat în următoarele două luni”.

În altă ordine de idei, dintre cele opt firme invitate la bursă nu au fost prezenți decât cinci. Atmosfera a fost destul de ciudată având în vedere faptul că deținuții stăteau retrași pe o parte a sălii de sport a Penitenciarului neîndrăznind parcă să de-a ochii cu angajatorii.

Cu ce oferte au venit reprezentanții firmelor? Locuri de muncă în domeniul prelucrării lemnului, pielăriei, a mobilei iar unul dintre angajatori căuta chiar un informatician ”și ar fi de preferat cu studii superioare”, spune omul.
”Eu mă pricep la agricultură și nu la fabricat mobilă. Ies peste două luni și nu știu ce o să fac. Sunt aici de șase luni, am fost transferat de la un alt Penitenciar. Adevărul e că am mai fost închis. Așa a fost”, spune unul dintre deținuți.

Poate într-o situație mai fericită este Milak Zoltan care va fi liberat în cursul zilei de astăzi, după ce și-a ispășit pedeapsa de 2 ani și două luni pentru furt. ”În afară de agricultură nu mă pricep la nimic”, spune cu părere de rău omul.

Acțiunea a fost organizată de penitenciarul în colaborare cu agenția pentru ocuparea Forței de Muncă Satu Mare și Fundația Kelsen din Baia Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.