Şi persoanele cu handicap pot să muncească! Acordaţi-le încredere!


“Celebrăm abilitatea: povești de succes, experiențe și lecții învățate” – sub acest generic s-a desfăşurat joi, 8 decembrie, la Satu Mare, o întâlnire a reprezentanţilor unor ONG-uri, unităţi protejate, instituţii publice şi firme private cu experiență în domeniul integrării profesionale a persoanelor cu dizabilități. Întâlnirea a avut loc la motelul “Select” în organizarea Federației ONPHR (Organizația Națională a Persoanelor cu Handicap din România), alături de Asociația Handicapaților Fizic Satu Mare şi a marcat, cu puţină întârziere, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. Autorităţile locale au fost reprezentate de primarul Iuliu Ilyes.

Evenimentul organizat joi la Satu Mare face parte din proiectul RESCUE, privind înființarea unei Rețele de Economie Socială destinată integrării profesionale a persoanelor cu dizabilități, pornind de la experiențe și bune practici în Uniunea Europeană. Cu o perioadă de desfăşurare de trei ani, în prezent proiectul se află în cel de-al doilea an de implementare, iar fondurile, în sumă de circa 3 milioane euro, au fost asigurate din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Scopul proiectului constă în ajutarea persoanelor cu dizabilităţi în vederea integrării pe piaţa muncii, precizează Silvia Ursu din cadrul ONPHR. În ceea ce priveşte integrarea persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii, procentele sunt diferite, cei mai dezavantajaţi fiind handicapaţii fizic care lucrează pe piaţa liberă a muncii, spre deosebire de cei care au fost încadraţi în ateliere protejate. Un astfel de atelier a fost înfiinţat şi la Satu Mare. Se numeşte “Miracole”, este coordonat de Crina Pop, preşedinta Asociaţiei Handicapaţilor Fizic Satu Mare şi are 14 angajaţi. Bogdan Buzat, suferind de tetrapareză spastică, este unul dintre cei care lucrează în cadrul atelierului “Miracole” şi spune că munca pe care o desfăşoară îl ajută să se simtă asemeni celor sănătoşi.

Pe lângă prezentarea unor poveşti de succes ale celor care au reuşit să se integreze şi să se afirme pe piaţa muncii, în cadrul evenimentului care a avut loc joi, angajaţii atelierului “Miracole” au confecţionat din origami o lebădă de aproximativ 40 cm înălţime în interiorul căruia a fost amenajat un aranjament floral. Obiectul a fost scos apoi la licitaţie, în cadrul cinei festive.

Un Comentariu la "Şi persoanele cu handicap pot să muncească! Acordaţi-le încredere!"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.