Primar de: Păuleşti – Nagy Iosif


Se numeşte Nagy Iosif şi este primarul comunei Păuleşti din anul 1996. Cu modestie, spune despre el că este copil de ţăran, născut în Culciu Mic la 1 ianuarie 1949. A absolvit Liceul Agricol şi Şcoala Tehnică Agricolă din Livada, este căsătorit din anul 1974 şi are o fiică de 34 ani, care este şefa Secţiei Buletine din Păuleşti. Nu ezită să se mândrească cu nepoţica în vârstă de 3 ani şi jumătate, dar şi cu ginerele, care lucrează la Postul de Poliţie din comună.

Reporter: Domnule Nagy Iosif, după colegii dumnevoastră din Doba şi Acâş, sunteţi unul dintre cei mai longevivi primari din judeţul Satu Mare. Cum a fost începutul şi dacă pentru a continua a fost necesar să schimbaţi partidul?
Nagy Iosif: Am început ca primar fiind membru al PSD. După primul mandat m-au curtat cei de la UDMR, dar pentru că nu doream să se strice ceea ce realizasem deja în Primărie, am propus o alianţă pe plan local în sensul susţinerii unui viceprimar român, deoarece ştiam că în felul acesta se echilibrează balanţa. Ulterior am devenit preşedintele Organizaţiei UDMR Păuleşti, iar de atunci ţin ca la alegeri să se respecte alianţa încheiată pe plan local între PSD şi UDMR, iar viceprimarul să fie român.

R: Există un secret al longevitîţii ca primar?
N.I.: Aici nu-i vorba despre niciun fel de secret! Trebuie doar să munceşti şi să ştii să colaborezi cu cei care te susţin, dar şi cu locuitorii comunei, indiferent de naţionalitate, deoarece niciodată nu poţi să fii sigur cine te-a votat la alegeri.

R.: Care consideraţi că sunt cele mai importante obiective realizate pe parcursul celor 16 ani de când sunteţi primarul comunei Păuleşti?
N.I.: Când am preluat conducerea Primăriei, în PSD fiind, le-am spus celor de la UDMR că, deşi ei nu m-au vrut, eu îi vreau pe ei în sensul că voi fi primarul tuturor locuitorilor comunei, şi că vreau apă şi gaz în comună pentru toţi locuitorii, indiferent de naţionalitate. Astfel, în primele două mandate, a fost introdus gazul în Păuleşti, Ambud şi Petin. În continuare, pe parcursul următoarelor mandate, a fost introdusă apa potabilă în cele şase sate – Păuleşti, Ambud, Petin, Hrip, Ruşeni şi Amaţi- aparţinătoare comunei. În cel de-al patrulea mandat a fost finalizată construcţia şcolii generale din Amaţi, unde acum se lucrează la introducerea încălzirii centrale. De asemenea, în cei 16 ani au fost amenajate scuaruri în fiecare sat al comunei, au fost reabilitate căminele culturale, a fost asfaltat drumul de legătură dintre Ruşeni şi Hrip, a fost finalizată pietruirea Drumului Comunal Hrip – Ambud, în lungime de 6 km, iar acum se lucrează la pietruirea Drumului Comunal 96 Amaţi – Ambud. Totodată, în şcolile din Păuleşti, Petin şi Ambud a fost introdus gazul, iar în două dintre acestea şi încălzirea este asigurată pe bază de gaz. În data de 18 octombrie a.c., la Ministerul Mediului a fost licitată lucrarea privind introducerea canalizării în Amaţi, Ruşeni, Hrip şi Petin. Dacă licitaţia nu va fi contestată, va urma semnarea contractului şi începerea lucrărilor încă în luna decembrie, dacă timpul va permite acest lucru.

R.: Unde aţi întâmpinat dificultăţi pe parcursul celor 16 ani?
N.I.: Cred că asta ştie deja toată lumea: cu legea fondului funciar! În special în Păuleşti, unde circa 60% dintre locuitori sunt strămutaţi şi aproape toate terenurile aparţin fostului proprietar, care revendică nu mai puţin de 118 hectare.

R.: V-aţi îmbogăţit de când sunteţi primarul comunei Păuleşti Cu ce avere aţi pornit şi ce aveţi acum?
N.I.: N-aş putea spune că m-am îmbogăţit, ci mai degrabă că m-am menţinut. Când am început primul mandat ca primar, aveam două case în Satu Mare: una pe strada Uzinei nr. 125, iar cealaltă pe strada Gheorghe Doja nr. 9. După ce am vândut-o pe cea de pe strada Uzinei, am cumpărat o alta pe strada Toamnei, iar după ce am vândut-o pe aceea din centru, de pe Gheorghe Doja, mi-am construit casa în care locuiesc acum în Păuleşti.

R.: Aveţi hobby-uri, preocupări mai speciale, când, cel puţin teoretic, isprăviţi munca în Primărie?
N.I.: Îmi plac femeile frumoase( râde)! Agricultura îmi place cel mai mult, îmi plac caii şi animalele în general, îmi mai place tractorul meu – pentru care am şi permis de conducere! Până în urmă cu patru ani am avut şi 12 vaci. În rest, nu pot să spun că ştiu cum arată pe dinăuntru o crâşmă şi, de aproximativ zece ani, de când sufăr cu inima, toate concediile mi le petrec la recuperare în judeţul Covasna. Pentru că sunt copil de ţăran, îmi place mult munca, şi am o vorbă pe care o spun celor care îmi mai zic că vaaai, ce bine îmi merge, că am de toate: dacă am muncit – am transpirat, dacă am furat – am tremurat!

R.: Aveţi gânduri pentru o nouă candidatură?
N.I.: Deocamdată nu m-am decis şi, ţinând cont că am şapte intervenţii la inimă, mi-e destul de greu să mă decid…Totuşi, deoarece îmi place să cred că la noi nu există extremism, extremişti şi naţionalişti, şi ţinând cont că am căutat mereu să menţin echilibrul între unguri şi români, dacă aş şti că doreşte să candideze o astfel de persoană, probabil ăsta ar fi motivul pentru care aş candida din nou.

R.: Ce le doriţi locuitorilor comunei Păuleşti, acum la sfârşit de an?
N.I.: Sănătate, înţelegere şi o viaţă cât mai bună! Le mai spun că niciodată nu m-am luptat să deţin cu orice preţ funcţia de primar, pentru că eu nu sunt primarul Păuleştiului, ci unul de-al lor!