Sărbătoare cu înălţare de drapel, cântece patriotice, horă, ciolan cu fasole şi vin fiert la Odoreu

Ziua Naţională a României a fost sărbătorită astăzi, 1 decembrie, şi de către odoreni într-un cadru mult mai apropiat de spiritul zilei poate decât în multe alte locuri din ţară. Despre semnificaţia istorică a Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, au vorbit edilul-şef a localităţii, Dumitru Pop şi specialistul din partea Muzeului Judeţean Satu Mare, Mara Lobonţ.

Odorenii au gândit să sărbătorească Ziua Naţională a României, într-un mod inedit, “în familie” fără invitaţi de seamă (politicieni şi aşa zise “personalităţi judeţene”), creând însă o atmosferă cu totul şi cu totul aparte. Sărbătoarea a început cu oficierea unui ceremonial religios, urmat apoi de luările de cuvânt ale primarului şi Marei Lobonţ însă, ceea ce trebuie şi merită precizat, în limitele bunei cuvinţe, fără a exagera de răbdarea celor prezenţi. Tot cu această ocazie a fost inaugurat, în centrul comunei, un catarg pe care, în stil american a fost arborat drapelul României.

A urmat apoi un scurt program artistic oferit de câţiva dintre copiii talentaţi ai comunei. Astfel, Bianca Stan a interpretat la vioară, o baladă ieşită de sub condeiul lui Ciprian Porumbescu ca pe urmă: Alex Gavrău, Patricia Stan şi Izabela Pop să interpreteze “Deschide uşa creştine” şi “Muntele alb”. După tinerele talente pe mica scenă din holul Primăriei a urcat Grupul vocal “Stindard”, alcătuit din: Livia Sarca, Monica Avăşan, Marius Ardelean, Marcel Nyiki, Vasile Vaida, Daniel Jurja, Felician Jurja, Adrian Dragoş respectiv edilul comunei, Dumitru Pop. Grupul vocal a interpretat câteva piese precum: “Răsai, răsai”, “Clopotul reîntregirii”, “Treceţi batalioane române Carpaţii”, “Bocetul lui Ion fără mormânt” şi “Copil de România”, culese din repertoriul unor compozitori români. Desigur, nu au lipsit nici momentele lirice. Poetul Ioan Andreica a citit versuri din propria sa creaţie.

Şi pentru că vorbim de Ziua Naţională a României, manifestările nu s-au putut termina fără a încinge Hora Unirii, în faţa Primăriei. Apoi, cei care au dorit, au putut servi o porţie de fasole cu ciolan şi un vin fiert. Evenimentul a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local (CL) Odoreu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.