Nici scriitorii nu mai sunt ce erau

Nici lumea literară nu mai este ca pe vremuri sau … poate nu a fost nicicând una prea liniștită. Nici scriitorii nu mai sunt. Cel puțin asta e impresia cu care au rămas cei care au luat parte marți, 29 noiembrie, de la ora 16.00, la sărbătoarea celor cinci ani de existență a Asociației Scriitorilor de Nord-Vest Satu Mare.

Întâlnirea condeierilor sătmăreni, membri ai asociației a avut loc la Centrul de Creație Satu Mare. Poate luările de cuvânt de multe ori fără cap și coadă, alteori cu cuvinte rostite doar pentru a-l înțepa pe unul, pe altul, au început să mai plictisească audiența. Un bilanț al celor cinci ani de existență a fost prezentat de Aurel Pop, directorul Edituri ”Citadela”, după care au vorbit rând pe rând, directorul Centrului de Creație, Felician Pop, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Satu Mare, Adrian Ștef, scriitorul Vasile Rus și poetul Ion Bala.

Prezența lui Ștef la sărbătoarea scriitorilor a iscat și ceva zâzanie, dar asta după retragerea acestuia ”în interes de serviciu”. Lăudat de unii că sprijină cultura sătmăreană dar înțepat de alții, evenimentul a început să nu mai semene a sărbătoare. Profesorul Teodor Curpaș, indignat de prezența unui politician la întâlnirea scriitorilor spune că ”mai lăsați politicienii în pace. Ce să spună un politician despre o carte? Că sprijină cultura? Dacă facem o retrospectivă a sprijinului primit de la fiecare politician în parte în decursul anilor, ne dăm seama că nici unul dintre aceștia nu a sprijinit cu adevărat cultura. Doar cei care au scris cărți știu cât de greu este să cauți un editor, să plătești tipografia și să-ți vinzi cartea. Până la urmă fiecare scriitor își scoate cărțile pe propria cheltuială. Atunci unde e sprijinul politicienilor?”.

O altă pată de culoare al întâlnirii a fost și Gheorghe Crețu care, plictisit de atâta vorbăreală și considerându-se un ”nonconformist”, a ieșit ”să mai beau o votcă”. Una peste alta , ”șezătoarea” a ținut peste două ore. Însă ceea ce s-a dorit a fi un eveniment cultural a devenit mai degrabă un moment de zâzanie. ”Vulturescu refuză să vină la întâlnirile noastre. Spune că el e membru în Uniunea Scriitorilor din România”, se aude o voce din mulțime. Pentru a mai tempera spiritele, la finalul celor două ceasuri de vorbe culte și ”lovituri sub centură”, scriitorii și-au înecat năduful în mâncare și băuturi pregătite din belșug de către organizatori.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.