Dezvelire de placă pe “colosul de beton” a Casei de Cultură a Sindicatelor

Începând de astăzi, 30 noiembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor Satu Mare, poartă numele arhitectului Nicolae Porumbescu, cel care a gândit, proiectat şi clădit ansamblul arhitectural din Centrul Nou al municipiului. Cu această ocazie, a fost dezvelită şi o placă comemorativă în amintirea acestuia.

La evenimentul care a avut loc de la ora 17.00, au fost prezenţi prefectul judeţului Satu Mare, Radu Giurcă, primarul municipiului, Iuliu Ilyes, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Ludovic Gyure, şeful Direcţiei pentru Cultură, poetul George Vulturescu dar şi alţi directori de instituţii care au îndurat cu stoicism (spunem noi) frigul de afară şi temperaturile nu tocmai plăcute din interiorul colosului de beton, pentru a participa la această dezvelire iar apoi la expoziţia din holul instituţiei. După o scurtă slujbă religioasă, placa dedicată memoriei lui Nicolae Porumbescu a fost dezvelită şi apoi sfinţită de protopopul ortodox de Satu Mare, Ioan Socolan.

Încercând să schimbe “macazul gândirii” multor sătmăreni George Vulturescu, Ludovic Gyure dar şi câţiva dintre foştii colegi şi aşa cum se numesc chiar ei “calfe” ai arhitectului au vorbit despre personalitatea acestuia. “Mulţi sunt încă de părere că arhitectura Centrului Nou este una urâtă, colţuroasă şi care aminteşte de un alt regim. Însă Nicolae Porumbescu a fost şi va rămâne unul dintre cei mai mari arhitecţi ai ţării”, a declarat Vulturescu.

În holul instituţiei (pe un frig şi mai pătrunzător ca afară a avut loc şi o expoziţie de desene şi fotografii din clădirile proiectate şi construite de Porumbescu.

Figură proeminentă a arhitecturii româneşti, Nicolae Porumbescu, s-a născut în 1919 la Bucureşti şi de numele lui se leagă un mare număr de clădiri civice şi publice, construite în perioada 1960-1990. În cele cinci decenii de carieră a proiectat o serie de clădiri particulare dar şi cu destinaţie publică la: Suceava, Botoşani, Iaşi, Bucureşti, Baia Mare şi Satu Mare.

Printre lucrările arhitectului Nicolae Porumbescu se numără şi: Palatul Administrativ, Casa de Cultură a Sindicatelor, Magazinul Universaal “Someşul”, blocuri de locuinţe, lucrări executate în perioada 1974-1987.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.