1 decembrie – Ziua Mondială HIV / SIDA

În fiecare an, în întreaga lume, la începutul lunii decembrie este marcată Ziua Mondiala HIV-SIDA. Este o zi care ne implică pe fiecare dintre noi, este un apel la umanitate, solidaritate şi responsabilitate, deoarece trebuie să înţelegem atât importanţa prevenirii HIV, cât şi faptul că tratamentul este esenţial şi îmbunătăţeşte viaţa celor afectaţi şi a familiilor lor.

Într-un comunicat de presă remis de Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare se arată că, pentru anii 2011-2015, sloganul Zilei MondialeHIV / SIDA este „Să tindem spre zero: Zero infectări noi cu HIV. Zero discriminare. Zero decese cauzate de SIDA”.

Persoanele bolnave de SIDA primesc îngrijiri şi tratamente medicale, dar chiar şi la ora actuală acestea sunt capabile doar să amelioreze suferinţele lor, fără să le vindece. De aceea, singura posibilitate de luptă eficientă împotriva infecţiei HIV este prevenţia. Virusul se răspândeşte pe cale sanguină sau prin intermediul altor fluide ale corpului (utilizarea instrumentelor medicale sau nemedicale de tăiat / înţepat, care nu au fost sterilizate corect, şi care au fost contaminate de o persoană infectată; contact sexual neprotejat, adică fără prezervativ, cu o persoană infectată). Infecţia este extrem de parşivă: trec ani de zile fără simptome sau semne de boală (acestea apar abia în faza SIDA), dar persoana infectată răspândeşte deja virusul începând imediat după infectare – poate fără să ştie că este purtător de virus.

Săptămâna trecută a fost comemorată împlinirea a 20 de ani de la moartea superstarului Freddie Mercury, care până la urmă a pierdut lupta împotriva SIDA. Maladia aceasta nu iartă, nu respectă valorile artistice şi nici regretul fanilor că au pierdut mult prea devreme un artist care ar mai fi avut multe de dăruit prin intermediul pieselor lui. Comemorarea acestuia se doreşte a fi şi o atenţionare pentru noi toţi: nici averea, nici popularitatea internaţională nu pot să înfrunte SIDA. Singura şansă este prevenirea. Aveţi grijă de dumneavoastră şi de cei dragi!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.