”Dacii nordici” la Muzeul Județean Satu Mare

Sala de conferințe a Muzeului Județean (MJ) Satu Mare a găzduit astăzi, 30 noiembrie, de la ora 13.00, o prezentare care a avut ca temă civilizația dacilor nordici. Evenimentul a fost organizat de MJ Satu Mare în parteneriat cu MJ Sălaj.

Despre istoria și viața dacilor liberi au vorbit directorul instituției gazdă, Liviu Marta și specialistul în dacologie din partea MJ Sălaj, dr. Horea Pop. Liviu Marta s-a referit la una dintre cele mai importante descoperiri arheologice a ultimilor ani ”care nu se găsește pe teritoriul țării noastre însă se află în apropiere de Halmeu, în Ucraina. Este vorba despre cetatea dacică de la Malaja Kopanja. Pe teritoriul județului Satu Mare nu a fost descoperit până în prezent nici o cetate dacică. Acțiunea de astăzi am legat-o și de expoziția pe care o avem la noi la muzeu, și anume, brățările regale dacice de aur”, a declarat Marta.

Potrivit arheologului dr. Horea Pop ”deși nu este vorba despre o civilizație atât de spectaculoasă, există nenumărate motive pentru care dacii merită să fie cercetați și înțeles modul lor de viață”.

La simpozion au fost prezenți și elevi de la Colegiul Național ”Ioan Slavici” Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.