Protest inedit împotriva discriminării rromilor la Satu Mare


Am primit pe adresa redacţiei un mesaj şi un videoclip de la un „grup de tineri” autointitulat „By ENE” care susţin că protestează împotriva discriminării rromilor. Din cele spuse de ei primele acţiuni au constat în pictarea cu grafitti a unui zid de pe strada Corvinilor şi a unui indicator de la intrarea în oraş în noaptea de 28 spre 29 noiembrie. Iată ce spun ei:

„Suntem un grup de tineri (fete si baieti) cu varste intre 18-35 ani. Background-ul nostru este divers (unii suntem juristi, altii studenti, altii sociologi sau simpli cetateni) insa ce avem in comun este faptul ca filosofia noastra transcede gandirea robotizata impusa de educatia formala, informala, non-formala sau de normele „democratice” simulate in societatea europeana. Protestam impotriva unei sistem care devine pe zi ce trece mai intolerant fata de romi, protestam impotriva discriminarii institutionalizate, impotriva rasismului si a altor asemenea comportamente degradante pentru conditia umana. Vrem demnitate, egalitate si respect pentru toti romii. Nu mai vrem sa fim cetateni de rangul 2!!! Vom protesta in continuare si nu ne vom opri la graffiti… ne-am epuizat mijloacele democratice de dialog! Nu ne mai ramane decat protestul intins la extrem!!! … daca vreti sa stiti cum ma cheama… ma numesc ENE! ENE pentru ca E NEvoie de justitie, E NEaparat sa fim egali, E NEdrept sa fii condamnat din nastere la marginalizare…doar pt ca te-ai nascut ROM!!!”

httpv://www.youtube.com/watch?v=7xOHBbez9uw&feature=channel_video_title

Acelaşi grup revendică o acţiune similară în oraşul Baia Mare.

httpv://www.youtube.com/watch?v=AusZL9W2K2s&feature=relmfu

Vom reveni cu mai multe detalii.

3 Comentarii la "Protest inedit împotriva discriminării rromilor la Satu Mare"

 1. Ion   30 noiembrie 2011 at 4:47 pm

  Dragi concetaneti, aparatori ai drepturilor rromilor in Romania, ce ar fi sa contribuiti voi mai degraba la integrarea rromilor in societate (romaneasca in primul rand), sa mergeti voi si sa faceti munca de lamurile in familiile rrome sa : se spele, sa-si lase copii la scoala, sa isi plateasca facturile, sa nu mai fure, sa nu mai cerseasca, sa nu mai bea prin crasme si sa munceasca etc etc etc… ? (ex povestea tiganilor de pe Ostrovului ! )

  Statul Roman a acordat posibilitatea etnicilor rromi sa mearga pe GRATIS la scoala, si ei nu fac acest lucru (vorbesc de majoritate, nu de voi), au locuri speciale la universitati care nu se ocupa din cauza ca ei au lipsa de interes?!

  Hai mai incet cu discriminarea, si mai puneti mana si munciti pt a va "curata" imaginea proasta pe care o aveti in Romania, in Franta, in Germania, in Anglia, in Spania, in Italia si asa mai departe. Cum se face ca Europa asta intreaga e satula de etnia asta ?

  Cum se face ca voi ati ajuns sa faceti scoala si sa deveniti sociologi si juristi intr-o societate pe care voi o numiti rasista? Nu v-a discriminat nimeni cat timp ati fost muncitori, corecti, respectuosi! Cum se face ca tiganii de pe Ostrovului au primit locuinte sociale (pe gratis) si asta din banii contribuabililor romani, care muncesc !

  Hai la munca, la culturalizarea fratilor vostri rromi si mult succes! Asta pt ca nimeni din Europa asta nu a reusit sa integreze etnia rroma, poate voi veti avea succes pt ca va intelegeti intre voi, poate o sa aveti mai bune rezultate!

  Răspunde
 2. Herr Spiegellman   21 decembrie 2011 at 2:35 pm

  Uite cum oamenii care primesc ajutoare sociale de la stat au prea mult timp liber…

  "filosofia noastra transcede gandirea robotizata impusa de educatia formala, informala, non-formala"

  Exista doua tipuri de educatie : formala si non-formala. Daca "gandirea" voastra le transcede pe ambele, inseamna ca nu sunteti prea educati. Daca ati fi fost, nici macar nu ati fi formulat asa cum ati formulat.

  Daca simtiti ca educatia este impusa, daca o percepeti ca pe o povara, asta din nou nu zice nimic de bine despre voi.

  "normele “democratice” simulate in societatea europeana

  Simulate ? Da, sa stiti ca asa e. Daca ar fi o democratie REALA, cum era pe vremea grecilor, atunci minoritatea trebuia sa se supuna majoritatii. Si daca majoritatea (romanii de exemplu) ar fi votat exilul in masa al tiganilor, ar fi trebuit sa va supuneti, cu voie sau de nevoie. Dar habar nu aveti ce inseamna democratie cu adevarat, asa-i ? Educatia aia nu pare sa va ajute nici aici…

  "Protestam impotriva unei sistem care devine pe zi ce trece mai intolerant fata de romi"

  Actiune si reactie. Vreti sa nu fiu intolerant fatza de un tigan care fura, excrocheaza si violeaza ? Sa nu fure, sa nu excrocheze, sa nu violeze. Sau va deranjeaza ca vi se cer masuri de bun simt ?

  "protestam impotriva discriminarii institutionalizate"

  Ei nu zau !? Cand presedintele danseaza cu tiganii si apoi primariile ii tin in puf, despre ce discriminare institutionalizata discutam mai exact ? Cand mai toti tiganii gen Sile, despre care se stie clar sa fac parte din clanuri mafiote, sunt liberi ?!

  "impotriva rasismului"

  Hahahahahaaa :)) De cand au devenit tiganii o rasa ? Maaari sociologi mai sunteti ! Poate socio-ologi ati vrut sa scrieti !

  "a altor asemenea comportamente degradante pentru conditia umana"

  Dar furtul, excrocheria, jafurile, talhariile, cersitul organizat, mutilarea copiilor, traficul de copii pentru organe si prostitutie… astea nu sunt degradante pentru conditia umana ? Astea sunt trasaturi nobile ?

  "Vrem demnitate, egalitate si respect pentru toti romii."

  Mai, sigur sunteti oameni intre 18 si 35 si nu ati gresit si aici ? Gen… intre 18 si… 15 ? Ca 25 ar fi prea mult…

  1. Demintatea o ai sau nu o ai. Nu ti-o poate da cineva. E ca si cum ai cere sa-ti dea cineva inteligenta.

  2. Respectul trebuie sa il meriti. Ori, prin actiunile majoritatii tiganilor, acest respect e din start compromis. Sau vreti ca tiganii sa fie un fel de clasa privilegiata care sa fie respectata doar pentru ca sunt tigani ?

  "Nu mai vrem sa fim cetateni de rangul 2"

  Haha, cat timp vorbiti din palate si masini de lux, din scoli si institutii unde intrati pe simplul fapt ca sunteti tigani, nici nu imi pot imagina cata ipocrizie va trebuie sa spuneti ca sunteti cetateni de rangul 2…

  "Vom protesta in continuare si nu ne vom opri la graffiti"

  Amenintati ? Foarte pasnic si de bun simt din partea voastra ! Sincer, armata romana a cam ruginit din '89… si cetatenii la fel.

  "ne-am epuizat mijloacele democratice de dialog!"

  Care dialog ? CE DIALOG ati purtat voi pana acum si cu cine ? Infractiunile sunt modul vostru de a comunica ?

  E NEvoie sa te trezesti la realitate. Sigur te-ai nascut "rom" ? Asta se putea intampla doar daca te-ai nascut intr-o distilerie sau in fabrica de ciocolata ROM. De ce vreti sa va rupeti de propriul vostru popor ? Cum ar reactiona un tigan veritabil de 40-50 de ani sa auda ca el e tigan dar voi sunteti brusc "romi" ?

  Cum vreti sa va faceti iubiti si integrati de o societate daca intreprindeti acte ANTIsociale si huliganism ? Va simtiti mai "cool" daca faceti asta ? Faceti va rog o analiza simpla : cautati articolele din orice sursa vreti voi cu tigani si spuneti-mi cate sunt pozitive si cate sunt negative.

  Si nu mai folositi numele de "rom". Este un abuz impotriva romanilor, adica a MAJORITATII. Si DEMOCRATIC vorbind, nu aveti nici un drept.

  Răspunde
 3. Ninel Petrache   22 decembrie 2011 at 3:01 pm

  Domnule Ion,

  Rasismul exista! Desi sunt unii romi care au resusit sa iasa din"mazga" intotdeauna am simtit repulsia ne-romilor chiar daca in fata ne zambeau si vorbeau frumos.

  Iar in ceea ce priveste cuvantul "Rom" nu are absolut nici o legatura cu Roamnia

  si cu Roma. e un cuvant mai vechi decat Roamnia, pentru ca exista documente unde se afirma clar faptul ca Rom are sorginte din sanscrita si inseamna "OM LIBER". Noi ne-am spus asa dintotdeauna. Nu vorbiti inainte sa cititi. Macar avem dreptul sa ne exprimam in limba noastra.

  Intotdeauna ne-am zis" Me sem rom"(Eu sunt rom.) Nimeni nu poate contesta asta! N-are nicio legarura cu poporul rom. Tigan nu exista in limba noastra. Pentru tigan avem alta denumire: Lahos, care e denumire pentru romii care apartin altei ramuri. Sunt sigur ca nu o sa ma intelegeti, pentru ca sunteti focusat pe ideea dumneavoastra. Am vrut doar sa lamuresc niste lucruri, sperand ca am de aface cu oameni intelepti, pentru ca destepti sunt multi.

  O zi buna!

  Răspunde

Scrie un comentariu