Firmele angajează greu foşti deţinuţi

Reintegrarea socială a foștilor deținuți este destul de greoaie, mulți angajatori având rezerve în a lua la muncă persoane care au trecut pragul penitenciarelor. Aceasta este concluzia dezbaterii de astăzi, 29 noiembrie, care a avut loc în Atelierul memorial ”Nae Antonescu” a Bibliotecii Județene (BJ) Satu Mare.

La întâlnirea cu conducerea Penitenciarului Satu Mare au fost prezenți reprezentanți din partea Serviciului Public de Asistență Socială (SPAS) Satu Mare, Protecției Copilului, organizațiilor nonguvernamentale dar și a unor asociații. Potrivit directorului Penitenciarului Satu Mare, comisar șef Ioan Iuga ”mijloacele financiare implicate în domeniul reintegrării sociale sunt insuficiente în ceea ce privește desfășurarea activităților specifice, calitatea și cantitatea rezultatelor fiind în strânsă dependență de nivelul de utilizare a acestora. În momentul în care o persoană privată de libertate își ispășește pedeapsa și iese pe poarta Penitenciarului, noi nu mai avem control asupra sa”.

Iuga spune că, cu toate că instituția pe care o conduce specializează aproximativ 40-50 de persoane în diverse meserii, dacă aceștia nu își găsesc un loc de muncă după ce ies din detenție, riscă ca după cinci-șase luni să se întoarcă după gratii. ”Mai mult decât atât, pentru mulți dintre deținuți, din păcate, Penitenciarului a devenit, să zic așa, ”un stil de viață”. Ei se simt bine acolo unde sunt și se adaptează extrem de greu vieții de afară”, a declarat Iuga. Potrivit interlocutorului, nici acele burse a locurilor de muncă nu ajută prea mult în reintegrarea foștilor deținuți având în vedere că anul trecut, nu au fost luați la muncă decât patru astfel de persoane.

Potrivit celor prezenți la dezbatere, rezolvarea acestor lacune sociale, atât de greu de trecut ține atât de instituțiile publice și asociațiile de profil cât și organizațiile nonguvernamentale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.