Brățările regale dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia, sunt expuse la Muzeul Județean Satu Mare

Patru dintre cele 13 brățări regale dacice de la Sarmizegetusa Regia sunt expuse începând de astăzi, 28 noiembrie, la Muzeul Județean Satu Mare. Evenimentul a fost vernisat de la ora 13.00, în prezența directorului general al Muzeului Național a României, dr. Ernest Oberlander Târnoveanu, directorului Agenției Generali Asigurări Satu Mare, Daniela Prunilă, directorul Muzeului Județean Liviu Marta și a directorului adjunct al instituției sătmărene, Daniela Bălu.

Potrivit specialiştilor, brăţările au greutăţi de la 682,30 grame (cea mai uşoară) la 1.196,03 grame (cea mai grea) şi lungimi variate. Astfel, istoricii spun că cea mai scurtă brăţară are o lungime de 177,2 cm iar cea mai lungă este de aproape 3 metri, (288 cm). Pe de altă parte, rezultatele analizelor chimice arată că acestea au fost lucrate dintr-un aliaj de aur-argint-cupru. Având în vedere urmele de cositor şi stibiu descoperite în compoziţia brăţărilor, arheologii sunt de părere că aceste obiecte au fost realizate din aurul găsit în albiile râurilor şi pâraielor.

Povești cu vânători de comori

Au o poveste fascinantă, ruptă parcă din filmele cu vânători de comori, urmăriri spectaculoase și scenarii puse la punct în cursul multor luni de muncă asiduă, stresantă și cu multe întorsături. Cele patru brățări care sunt expuse începând de astăzi, și până în 18 decembrie la Satu Mare au fost recuperate din SUA. ”Din păcate aceste comori, parte a patrimoniului nostru național au ajuns pe mâinile unor braconieri arheologici. A existat și există și în momentul de față o rețea foarte bine pusă la punct, care funcționează aproape impecabil. Spun impecabil, deoarece întotdeauna rămân urme, se strecoară greșeli care ajută la identificarea acestor persoane. Avem informații despre 24 de brățări de aur dacice care au ajuns prin diverse filiere în mâinile braconierilor. Dintre acestea am reușit să recuperăm 13. Știm și despre celelalte 11 obiecte însă, cu toate că noi specialiștii cunoaștem că este vorba despre brățări dacice, justiția are nevoie de dovezi”, a declarat Târnoveanu, în cadrul conferinței de presă care a precedat vernisajul.

Scenarii ca-n filme

Mai mult decât atât, una dintre brățări a fost recuperată chiar pe teritoriul județului vecin, Maramureș, în iunie 2007. ”Am fost ajutați și de către IJPF Maramureș în acest demers. Un ofițer de-al lor s-a infiltrat în rețeaua de braconieri, jucând rolul unui mafiot ucrainean. De menționat că i s-a pus la dispoziție chiar și o vilă în Ucraina respectiv o valiză cu 130.000 de euro, bani puși al dispoziție, pe încredere tot de către ucraineni. Au urmat câteva luni de negocieri, după care cel care urma să vândă brățara, un bărbat din Hunedoara, a fost prins pe teritoriul județului Maramureș. A fost nevoie de intervenția polițiștilor de frontieră deoarece acești oameni, vorbesc de braconieri, sunt foarte bine informați și cu multe surse. S-a ajuns la lupte corp la corp, deoarece eram în situația de a pierde acest tezaur. Eu cred că hunedoreanul și-a dat seama că ceva nu este în regulă și a devenit suspicios încerecând să răcească relația cu așa zisul ucrainean”, povestește Târnoveanu.

Brățările sunt asigurate la sume cu multe zerouri

Potrivit interlocutorului, pentru recuperarea celor 13 obiecte de aur statul a plătit nu mai puțin de 500.000 de euro și 1.300.000 lei. Însă despre cuantumul sumei pentru care au fot asigurate piesele aduse la Satu Mare, directorul Muzeului Național de istorie spune că ”este una cu multe zerouri”, fără să dezvăluie cuantumul real al acestuia. În schimb, directorul Agenției Generali Asigurări Satu Mare spune că ”este vorba de multe zeci de milioane de lei. Există riscuri de transport și alți factori care pot să intervină iar noi, având o tradiție în asigurarea unor obiecte de artă, vorbesc aici de noi ca firmă de asigurări, ne-am angajat să colaborăm cu Muzeul Național”, a precizat Prunilă”.

De ce a fost ales orașul nostru, pentru a expune brățările dacice?

Mai trebuie precizat că Satu Mare este cea de-a doua locație în care sunt expuse în acest an brățările dacice, după orașul Brad. ”Organizarea acestei expoziții la Satu Mare nu este una întâmplătoare. Apreciem foarte mult activitatea colegilor noștri de la Satu Mare iar pe de altă parte, nu departe de dumneavoastră, dincolo de Tisa, în Ucraina , s-a făcut o altă descoperire poate a doua ca importanță după Sarmizegetusa, și anume la Malaja Kopanja, o cetate dacică care ne mai ascunde încă multe secrete. Așa că această zonă, locuită de dacii liberi are o importanță covârșitoare pentru istoria poporului nostru. Cei care doresc să vizioneze aceste capodopere al aurarilor daci trebuie să știe că prețul unui bilet de intrare este de 2 lei pentru copii și 5 lei pentru adulți.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.