Mihai Stan – West Car

 

 

E un profesionist desăvârşit cu o vastă experienţă, adusă din domeniile în care a lucrat până în prezent. A fost angajat în domeniul asigurărilor după care, datorită prestanţei şi pregătirii sale profesionale a fost cooptat la West Car Satu Mare, primind funcţia de Director Executiv. Şi, se pare că decizia a fost de bun augur, având în vedere încrederea de care se bucură reprezentanţa Skoda şi service-ul auto pe care îl conduce. Vă propun să-l cunoaştem pe Mihai Stan, un tânăr manager … de Satu Mare.

Reporter: Vă leagă de Satu Mare o bună parte din cariera dumneavoastră. Astfel, pentru început, vă rog să ne spuneţi, cine este Mihai Stan?
Mihai Stan: Sunt economist de profesie. M-am născut la Satu Mare însă am crescut în Mediaş. Veneam adesea în oraşul meu natal, dar m-am întors definitiv doar în 1998. Am revenit aici cu gândul de a face ceva nou, ceva ce nu am mai experimentat până atunci. Până la momentul revenirii am avut mai multe firme. Era perioada de tranziţie spre economia de piaţă când legislaţia economică se modifica de pe-o zi pe alta iar în Mediaş lucrurile nu se mişcau deloc în direcţia în care mi-aş fi dorit eu. Însă nu sunt o fire care cedează prea uşor, aşa că am mers mai departe.

R.: Spre piaţa de maşini?
M.S.: Da. Primul meu loc de muncă în Satu Mare a fost la IATSA Satu Mare(reprezentanţa Dacia-Daewoo) ca şi consilier vânzări auto pentru marca Daewo. Apoi am lucrat la Omniasig, ca inspector asigurări daune auto şi risc financiar iar după trei ani am devenit şef serviciu. Am primit apoi o oferta de nerefuzat de la proprietarul West Car Satu Mare, reprezentanţa Skoda pe judeţul Satu Mare şi de atunci am rămas aici.

R.: Sunteţi economist de profesie, însă în decursul carierei dumneavoastră v-aţi orientat către domenii, nu vreau să zic străine de pregătirea dumneavoastră, însă cu o altă încărcătură …
M.S.: Şi da şi nu. În domeniul asigurărilor am fost nevoit să aplic tot ceea ce am învăţat la şcoală, iar cele două domenii, economia şi asigurările nu sunt tocmai străine una de alta. Am lucrat la Omniasig ca inspector de daune, apoi am devenit şef serviciu, după care, în 2002 am fost cooptat la WEST CAR, în funcţia de director executiv şi director de service, domeniu în care de asemenea nu ai cum să te descurci fără cunoştinţe economice temeinice. Ai nevoie să fii capabil să realizezi un studiu de piaţă, să poţi urmări indicatorii economici ai firmei, să gestionezi eficient cash-flow-ul, etc.

R.: Satu Mare e un oraş mic, astfel că nu pot să trec mai departe fără să nu vă întreb: Cum vedeţi piaţa de servicii auto din Satu Mare?
M.S.: Întotdeauna e loc şi de mai bine, însă nu mă plâng. Noi venim în întâmpinarea clienţilor cu o serie de pachete promoţionale. Să vă dau un exemplu. Oferim o multitudine de pachete de piese cu manoperă gratuită, pachete de service economice şi alte servicii la preţuri foarte competitive. Există în rândul posesorilor de autotusime impresia că suntem mai scumpi însă imaginea nu este reală. Spre exemplu, la WEST CAR, un schimb de ulei se normează cu 0,5 unităţi conform normativului de fabrică şi costă 32,5 RON cu TVA inclus. La noi, schimbul de ulei pentru Octavia Diesel cu filtru de ulei original şi manopera inclusă este de 232 lei. Clientul când merge la un service auto, în loc de întrebarea „cât costă la dumneavoastră ora de manoperă?”, ar trebui să întrebe „Cât costă lucrarea? Ce garanţii îmi oferiţi? Ce origine au piesele pe care le folosiţi?”. Exemplele ar putea continua la nesfârşit deoarece pachetele oferite de WEST CAR împreună cu importatorul Skoda pe România, sunt accesibile ca preţ, iar calitatea acestora este de necontestat.

R.: Cum arată o zi normală de lucru la WEST CAR Satu Mare?
M.S.: E agitaţie. Multă, multă agitaţie. Dacă vorbim de service-ul auto, trebuie să vă spun că întotdeauna ne confruntăm cu probleme noi. E ca într-o clinică. Deşi există acele testere diagnostichează „boala” autoturismului factorul uman râmâne în continuare elementul cel mai important în rezolvarea problemelor. Suntem angrenaţi de dimineaţă până seara în această activitate. Oamenii vin, se interesează, ne adresează întrebări la care întotdeauna primesc răspunsuri cât mai punctuale şi mai exacte. Trebuie să recunosc că vânzările au scăzut comparativ cu acum doi-trei ani. Însă aici nu sunt de vină nici angajaţii noştri, nici calitatea serviciilor oferite şi nici cea a maşinilor. De vină este situaţia economică actuală, dar calitatea şi fiabilitatea autoturismelor Skoda precum şi serviciile oferite de noi ne ajută să trecem cu bine peste aceste momente.

R.: „Electronizarea excesivă” a maşinilor din ultimii ani a generat o criză de personal calificat. Cum vă descurcaţi la acest capitol?
M.S.: Aşa este, noi însă nu avem probleme de acest gen. Echipa noastră este pregătită tehnic şi profesional pentru orice situaţie. Mă refer aici atât la partea de mecanică, tinichigerie cât şi la partea de electronică a autoturismelor. Pe lângă lucrările de întreţinere şi reparaţii necesare suntem în măsură să accesorizăm autoturismele cu absolut orice se poate monta suplimetar pe o maşină. În cei 20 de ani de când suntem pe piaţa sătmăreană ne-am îmbunătăţit constant calitatea echipei. Prin sistemele informatice oferite de către uzinele Skoda suntem la curent cu toate noutăţile care apar în domeniu. Angajaţii noştri urmează cursuri periodice la importatorul Skoda pentru România pentru a ţine pasul cu noile tehnologii.

R.: Am vorbit despre cariera dumneavoastră şi presupun că ar mai fi multe de discutat, dar să vorbim puţin şi despre hobby-uri. Cât timp liber îşi mai îngăduie un om atât de ocupat şi consacrat firmei pe care o conduce, precum dumneavoastră?
M.S.: Adevărul e că nu prea am timp liber. Însă, dacă vorbim de hobby-uri aş aminti pescuitul, care de fapt este mult mai mult decât un hobby. Este o pasiune, cu toate că nu îl practic atât de des cât mi-aş dori.

R.: Dacă ar fi să le daţi un sfat tinerilor care se află la începutul unei cariere de manager, care ar fi acela?
M.S.: E greu de răspuns la această întrebare. În primul rând să fie bine pregătiţi profesional, să fie optimişti în tot ceea ce fac, să creadă cu tărie că pot rezolva orice problemă care se iveşte şi, nu în ultimul rând, să aibă răbdare.

R.: Să înţeleg că sunteţi o fire optimistă …
M.S.: 100%. Eu nu spun niciodată că „nu se poate” sau că un lucru e imposibil de rezolvat. Caut soluţii şi … le găsesc. În lumea afacerilor e foarte important să fi optimist dar şi cu picioarele pe pământ.

R.: Ştiţi bănuiesc povestea cu peştişorul de aur. Ce şi-ar dori un manager ca dumneavoastră dacă într-o bună zi ar prinde peştişorul de aur?
M.S.: În primul rând sănătate. În ceea ce priveşte cariera mea la WEST CAR Satu Mare nu se poate mai mult. Am obţinut maxim din ceea ce se putea obţine aici. Îmi doresc doar să trecem cu bine peste situaţia economică actuală,si sa putem finaliza extinderea atelierelor de service. Aceasta extindere a fost demarata de noi in urma cu doi ani, pentru a putea mari paleta de servicii oferita clientilor nostri, de exemplu statie ITP, atelier vulcanizare, etc dar datorita situatiei economice actuale a fost stopata urmand sa o reluam cu prima ocazie favorabila.

R.: Se impune atunci să vă întreb dacă v-aţi gândit la un alt domeniu de activitate sau, de ce nu (?) la o firmă proprie?
M.S.: Am multe planuri, însă toate la vremea potrivită.

Un Comentariu la "Mihai Stan – West Car"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.