Zeci de proprietari de cai din județ, refuză să-și trimită caii la moarte

40 de proprietari de cai din județ refuză să-și trimită animalele să fie sacrificate, cu toate că, susține directorul Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, Dorin Maurer, statul îi despăgubește pentru această pierdere.

Potrivit interlocutorului ”este vorba despre animalele diagnosticate cu anemie în cursul verii trecute și în primăvara acestui an. Chiar dacă o bună parte a animalelor au fost sacrificate, mai sunt 40 de proprietari care refuză pur și simplu să-și predea animalele. Este o problemă extrem de gravă deoarece în aceste condiții nu avem cum să stopăm boala. Pot să apară cazuri noi. De altfel, în această perioadă, printr-un ordin al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recoltăm probe de sânge de la aproximativ 2.500 de cai din județ. Ne axăm în principal pe localitățile în care, în anii trecuți au fost cazuri de anemie. În urma acestor analize, până în prezent am diagnosticat încă 80 de cai infectați. Drept urmare, infecția se propagă în continuare”.

Tot printr-un ordin al ANSVSA, analizele trebuie repetate din trei în trei luni și nu o dată pe an așa cum se proceda până acum. ”După părerea mea este o măsură justă având în vedere că este mult mai ușor să depistezi o boală dacă faci analize mult mai dese și, ceea ce este mult mai important, astfel avem șanse mult mai mari pentru a preveni boala”, a mai ținut să precizeze Maurer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.