Celții ”au invadat” Muzeul Județean Satu Mare

Muzeul Județean (MJ) Satu Mare în parteneriat cu Muzeul Județean de Arheologie Maramureș și Muzeul de Istorie și Artă Zalău ne propun un pelerinaj în lumea unei civilizații fascinante, prin intermediul unei expoziții a cărui vernisaj a avut loc astăzi, 17 noiembrie, de la ora 13.00.

Replica coifului celtic care a dus renumele județului nostru în întreaga lume, vase din lut, resturi de arme dar și alte obiecte descoperite în necropolele celtice de la Ciumești, Pișcolt și Sanislău poposesc câteva săptămâni la MJ din Satu Mare pentru ”a-și depăna povestea” celor care vor să le audă șopotul.

Coiful celtic de la Ciumești, un brand al județului Satu Mare

Potrivit directorului instituției gazdă, Liviu Marta ”la organizarea acestei expoziții au concurat mai mulți factori. În primul rând, cimitirul de la Ciumești cu cele 186 de morminte descoperite și studiate în amănunțime reprezintă unul dintre cele mai mari cimitire celtice din spațiul carpatic. În al doilea rând, coiful celtic este dacă nu unic în lume atunci, cu siguranță, este unic în Europa centrală. Și în al treilea rând, în 2011 se împlinesc 50 de ani de la descoperirea coifului celtic (10 august 1961) într-un mormânt princiar la Ciumești. Cu toate că vorbim despre o civilizație cu o cultură extraordinară, ultima expoziție dedicată celților a avut loc la Satu Mare, în urmă cu 21 de ani”.

O scurtă istorie a celților

O descriere vastă despre civilizația celților a fost făcută de profesorul Nemeti Janos, cel care și-a dedicat viața studiului acestei civilizații. ”Primele însemnări despre triburile celtice au fost făcute de către Herodot, în secolul V î.Hr. Despre celți a mai scris și Caesar în vestita sa lucrare ”De Bello Gallico”, în care descrie luptele pe care le-a avut cu acești războinici de temut. Apoi, ultimul care scrie de celți a fost Strabon. Se pare că triburile celtice din această zonă au fost învinse de către Burebista, iar de la jumătatea veacului I î.Hr., celții dispar din documentele vremii. Civilizația lor a fost una fascinantă. Vă dați seama (?) ei luptau cu săbii din fier, în veacul al III-lea î.Hr., arme foarte puternice pentru acea vreme. E greu să vă povestesc în doar câteva cuvinte despre cultura și civilizația lor. Unii susțin că erau niște războinici bețivi și sălbatici. Probabil că este adevărat însă, de numele lor se leagă tehnica de prelucrare a fierului”, a precizat în luarea de cuvânt profesorul Nemeti.

Cu prilejul acestei expoziții, directorul Centrului de Creație Satu Mare, Felician Pop, i-a propus directorului Marta organizarea unui Festival Celtic la Satu Mare ”care probabil ar incita interesul sătmărenilor”.

La finalul vernisajului, cei prezenți au avut posibilitatea să-și pună pe cap replica vestitului coif celtic. ”Ce greutate avea un asemenea coif? În medie 5 kg dar greutatea varia de la meșter la meșter. Înainte de a o pune pe cap războinicul își trăgea o ”șapcă” din blană, peste care punea coiful astfel își proteja craniul”, spune unul dintre arheologii MJ Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.