Expoziție despre viața și opera Rosei Auslander la Muzeul de Artă Satu Mare

La împlinirea a 110 ani de la nașterea poetului Rose Auslander, Centrul Cultural German Timişoara, Institutul pentru Relații Externe, Comunitatea Evreilor și Forumul Democrat German (FDG) Satu Mare, prezintă expoziția ”Mutterland Wort” a cărei vernisajul va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, la Muzeul de Artă.

Expoziţia este gândită de către Fundaţia Rose Auslander din Köln și prezintă viaţa şi opera poetei născută în 1901 la Cernăuţi şi decedată în 1988 la Düsseldorf. Poezia ei aminteşte cu o intensitate unică despre cultura evreiască – germană din Bucovina şi despre distrugerea acesteia. Abia după mulţi ani de exil Rose Auslander se întoarce în Europa şi la limba ei maternă.

Rose Auslander provenea dintr-o familie de evrei ortodocși. În 1921, după moartea tatălui, la sfatul mamei ei, a emigrat în Statele Unite și acolo s-a căsătorit cu Ignaz Auslander la data de 19 octombrie 1923 însă, după trei ani, Rose și Ignaz Auslander au divorțat. Tot în această perioadă a început să scrie versuri în limba germană. În 1936 Rose s-a mutat la București. După 1964 a trăit la Viena, iar în 1967 s-a stabilit la Dusseldorf, în Germania de vest, unde a și murit la 3 ianuarie 1988.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.