Rituri funerare și lumea celtică, la Muzeul Județean Satu Mare

Lumea celtică își va dezvălui sătmărenilor o parte dintre secretele ascunse în negura veacurilor în cadrul unei expoziții gândite de Consiliul Județean (CJ) și Muzeul Județean (MJ) Satu Mare în partenerial cu MJ de Arheologie Maramureș și Muzeul de Istorie și Artă Zalău.

Potrivit directorului MJ Satu Mare, Liviu Marta ”este vorba despre o expoziție temporară care va putea fi vizionată de publicul sătmărean în perioada 17 noiembrie – 18 decembrie, între orele 09.00 și 17.00. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 17 noiembrie, cu începere de la ora 13.00, la MJ de pe Bd. Vasile Lucaciu nr.21. Tema aleasă este extrem de interesantă și anume, vom dezvălui publicului vizitator câteva dintre secretele riturilor funerare în lumea celtică”.

Celții reprezentau o populație de origine indo-europeană care trăiau în vestul și centrul Europei. Cu toate că, istoricii care vorbesc despre civilizația celtică fac referiri îndeosebi la triburile din: Scoția, Irlanda, Țara Galilor, Anglia, sudul Germaniei, nordul Italiei sau la cele care trăiau pe teritoriul Spaniei de astăzi, celții au trecut și prin nord-vestul României. Deși potrivit istoricilor rareori necropolele celtice aflate în N-V-ul țării cuprind un număr mai mare de 50-70 de morminte, de al această regulă fac excepție două necropole. Este vorba despre acela de la Pișcolt (județul Satu Mare) și necropola de la Fântânele din județul Bistrița Năsăud, care sunt formate din aproximativ 150 de morminte fiecare.

De altfel, într-una din sălile MJ Satu Mare se găsește copia unui coif celtic cu o pasăre de bronz. Coiful, unic în lume, a fost descoperit în 1961 la Ciumești în mormântul unei căpetenii celtice, alături de un bogat inventar arheologic format din arme, podoabe și ceramică rituală celtică. Potrivit specialiștilor coiful datează din secolul IV î.Hr. Originalul acestuia poate fi vizionat la Muzeul Național de Istorie a României.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.