Peste 1.600 sătmăreni şi-au făcut gratuit analizele


Coadă interminabilă şi marţi, 15 noiembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor Satu Mare, în cea de-a doua zi prevăzută pentru efectuarea analizelor gratuite. În jurul orei 11:00, în evidenţele echipei de medici se aflau deja peste 960 de persoane care s-au prezentat pentru efectuarea analizelor gratuite în cadrul ediţiei din acest an a acţiunii de determinare a glicemiei, organizate anual de Centrul Diabetic Judeţean (CDJ) în colaborare cu Lions Club “Someş” Satu Mare cu prilejul Zilei Mondiale a Diabetului.

La ora 17:00, numărul celor care au fost luaţi în evidenţe a fost de 1.520, iar medicul Szilagyi Iosif, şeful CDJ Satu Mare a apreciat că până la ora 19:00, prevăzută pentru finalizarea acţiunii, va fi consemnată prezenţa a cel puţin 1.600 persoane. “Este cel mai mare număr de persoane care s-au prezentat până acum pentru efectuarea analizelor cu prilejul acţiunilor anuale de determinare gratuită a glicemiei. Suntem convinşi că sătmărenii au venit în număr atât de mare atât pentru că este vorba despre analize gratuite, cât şi pentru că în acest an am lărgit semnificativ aria testelor efectuate” – ne-a declarat şeful CDJ.

În acest an, datorită aportului financiar în sumă de 420.000 lei asigurat de Consiliul Judeţean, acţiunea este mult mai amplă şi complexă, deoarece include şi derularea studiului privind evaluarea riscului cardiovascular pe baza parametrilor metabolismului glucidic şi lipidic, a greutăţii şi tensiunii arteriale în rândul populaţiei judeţului Satu Mare. Programul, în care este prevăzută testarea unui eşantion de 4.000 persoane, se adresează atât celor asiguraţi cât şi celor neasiguraţi, iar conţinutul examinărilor medicale va intra la analiza factorilor de risc cardiovascular, în scopul reducerii mortalităţii în judeţul Satu Mare. În condiţiile în care, Satu Mare se află pe ultimul loc la nivel naţional în privinţa speranţei medii de viaţă, iar decesele sunt determinate în peste 60% dintre cazuri de bolile cardiovasculare.
După cele două zile de testări gratuite organizate la Satu Mare, în perioada următoare acţiuni similare vor fi efectuate şi în oraşele Carei, Negreşti Oaş şi Tăşnad.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.