Primar de: Ardud-Ovidiu Duma

Are la activ trei mandate de edil-şef la care se mai adaugă şi cel din perioada 1990-1992 când, imediat după Revoluţie, a fost propus pentru funcţia de primar. De asemenea, în mandatul 2000-2004 a îndeplinit funcţia de viceprimar. Este inginer de profesie dar a urmat şi studii postuniversitare în domeniul managementului. Vă propun să-l cunoaştem pe Ovidiu Duma, primarului Oraşului Ardud.

Reporter: Domnule primar, sunteţi la al treilea mandat, dacă nu punem la socoteală şi perioada dintre 1990 şi 1992 când vi s-au încredinţat, aşa cum vă place chiar dumneavoastră să spuneţi, frâiele acestei localităţi. Pentru început vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre dumneavoastră.

Ovidiu Duma: Cu multă plăcere. M-am născut în judeţul Alba, la Câmpeni, unde părinţii mei au fost repartizaţi după terminarea facultăţii. Mama a fost cadru didactic iar tata inginer. Şcoala am început-o la Vişeu de Sus. Acolo am terminat şi liceul. Mi-am luat bacalaureatul la Liceul de Silvicultură şi Exploatări Forestiere din Vişeu de Sus după care am dat admitere la Facultatea de Zootehnie şi Medicină Veterinară de la Cluj Napoca. Sunt inginer de profesie dar am urmat şi studii postuniversitare în domeniul managementului. Am ajuns în Ardud în urma repartiţiei. La acea vreme, în anii de dinainte de 1989, la terminarea facultăţii specialiştii erau repartizaţi în diverse zone ale ţării. Am ajuns şef de fermă la Cooperativa Agricolă de Producţie (CAP) din Ardud, unde am lucrat până în 1990 când am fost ales primar. Adică, mai bine zis, propus ca edil-şef a localităţii deoarece. După cum bine ştiţi, primele alegeri locale au avut loc în 1992.

R.: Cât de mult a contat în ochii oamenilor tinereţea dumneavoastră? Vă întreb deoarece ştiu că la acea vreme aţi fost cel mai tânăr primar din judeţul Satu Mare …

O.D.: Da. Aveam doar 26 de ani la acea vreme.

R.: … şi dacă e să fim sinceri, tinereţea nu e un atu pozitiv pentru cei care se avântă într-o bătălie electorală.

O.D.: E cât se poate de corect ceea ce spuneţi. Pe de altă parte eram un străin, venit în aceste locuri doar de câţiva ani. Eu am ajuns aici, cum v-am spus în urma unei repartiţii. Însă, prin activităţile pe care le-am desfăşurat până la acel moment, prin felul meu de a fi, prin omul care eram şi sunt, şi până în momentul de faţă le-am demonstrat locuitorilor din Ardud că sunt capabil să conduc destinele acestei localităţi. Şi se pare că oamenii au văzut lucruri pozitive în ceea ce am făcut ca inginer şi şef de fermă la CAP. Spun asta deoarece după primii doi ani de mandat la alegerile din 1992, mi-au acordat încrederea pentru a conduce destinele localităţii.

R.: Care au fost principale idei şi proiecte cu care tânărul edil, Ovidiu Duma, şi-a început, să zic aşa, „cariera” de primar?

O.D.: Am pornit la drum cu multe idei de înnoire. Veneam dintr-un mediu universitar, dintr-o familie de intelectuali unde am învăţat că promisiunile făcute trebuie respectate cu conştiinciozitate. Am fost educat de părinţi care puneau mare preţ pe seriozitate, pe muncă şi respectul pentru cei din jur. Fiind crescut într-un asemenea mediu, tot ceea ce am învăţat am căutat să le imprim şi aici, în Ardud. Am făcut tot ceea ce am putut pentru a creşte standardele de viaţă, cultură şi civilizaţie a acestei localităţi.

R.: De la începutul carierei dumneavoastră politice aţi fost candidatul PNL în alegerile locale. Având în vedere succesele de până acum nu vi s-a propus să candidaţi sub culorile altui partid?

O.D.: Propuneri au fost însă eu rămân fidel unui singur crez. În viaţa politică dar şi în cea personală trebuie să ai coloană vertebrală să lupţi pentru crezul tău şi să nu cedezi, să zic aşa, ispitelor. Este tot o consecinţă a educaţiei mele care se răsfrânge şi asupra activităţii politice. M-am înscris în PNL în 1990 şi am rămas fidel acestui partid.

R.: După victoria în alegerile din 1992, a urmat eşecul din 1996. Ce s-a întâmplat de fapt?

O.D.: În primul rând vreau să vă spun că deşi am candidat nu mai vroiam să fiu primar. M-am lansat în afaceri. Am înfiinţat o firmă de consultanţă care îşi avea sediul în Ardud dar îşi desfăşura activitatea în tot judeţul. Apoi, dacă vorbim de politică mai trebuie să vă spun că la alegerile din 2000 am intrat în turul II dar am fost învins. Cu toate acestea mi s-a încredinţat funcţia de viceprimar. Am îndeplinit această funcţie în mandatul 2000-2004. Apoi, la alegerile din 2004 cetăţenii mi-au acordat încrederea pentru un nou mandat în fruntea localităţii. Tot aşa şi în 2008, când am câştigat, de asemenea, alegerile.

R.: Se vede că aţi reuşit să duceţi la bun sfârşit multe dintre proiecte. Aveţi multe realizări şi multe idei ce se concretizează într-un nivel mai înalt de civilizaţie la nivelul oraşului. Cât de greu a fost să vă impuneţi punctele de vedere şi să schimbaţi vechile mentalităţi, vechile obiceiuri încetăţenite în decursul celor câteva decenii de comunism?

O.D.: Am avut foarte mult de lucru. Noile legi, de la începutul anilor ’90, încercau să schimbe în bine societatea românească, să înlocuiască tot ceea ce era vechi şi nefolositor cu ceea ce trebuie să ne apropie de standardele ţărilor cu democraţii vechi. În primul mandat, vorbesc aici de perioada 1992-1996, am introdus alimentarea cu apă şi am dat în folosinţă staţia de epurare.

R.: Cum vedeau oamenii aceste idei de schimbare? Mă gândesc aici la alimentarea cu apă potabilă pentru care cetăţeanul trebuia să plătească. Spun asta deoarece, ştim bine, oamenii erau obişnuiţi să scoată apa din fântână pentru care nu aveau de plătit nici un ban.

O.D.: (zâmbeşte) Aveţi perfectă dreptate. Oamenii nu considerau necesară introducerea reţelei de apă. Mai mult decât atât o considerau un lux. Nu înţelegeau de ce trebuie să plătească pentru apa pe care o beau şi o folosesc la spălat şi la gătit când au o fântână în curte de unde pot să scoată apă fără a plăti. Cu toate acestea, în prezent toate străzile din Ardud sunt acoperite cu reţele de canalizare şi gaz. De altfel, alimentare cu apă avem şi în Mădăras şi Baba Novac.

R.: Aţi avut de dus o luptă cu conservatorismul cetăţenilor. Cu toate acestea aţi reuşit să schimbaţi în bine faţa localităţii dar şi mentalitatea oamenilor. Vă propun pentru început să vorbim despre realizările în domeniul infrastructurii, despre proiectele deja finalizate dar şi despre cele în curs de desfăşurare.

O.D.: Să le luăm pe rând. Am depus un proiect pentru modernizarea drumului comunal DC 30 între Ardud şi Ardud Vii dar şi a străzilor din interiorul localităţii Ardud Vii. De asemenea, am pietruit şi modernizat străzile din Gerăuşa, Baba Novac şi Sărătura. De asemenea, avem în vedere modernizarea şi asfaltarea Drumurilor Judeţene (DJ) 194D şi 195D între Ardud şi Baba Novac (parţial executată) respectiv Ardud – Ardud Vii – Viile Satu Mare. Am asfaltat drumul dintre Ardud şi Gerăuşa apoi, am finalizat tratamentul bituminos pe tronsonul Gerăuşa – Sărătura. Totodată, am extins reţelele de gaz în Ardud şi Mădăras. De asemenea, am finalizat lucrările de extindere a reţelei de canalizare în Oraşul Ardud dar şi cele de extindere a reţelei de alimentare cu apă. Am finalizat lucrările de amenajare a spaţiilor verzi şi a scuarurilor din centrul oraşului şi am realizat sistemul de încălzire centrală la Grupul Şcolar din Ardud. În altă ordine de idei, am întocmit şi câştigat proiecte de finanţare pentru parcuri. Am amplasat câteva statui care nu fac decât să înnobileze spaţiul citadin. În decurs de 3-4 ani am schimbat cu lămpi noi vechile becuri, economisind astfel, o sumă importantă de bani. Dacă înainte plăteam 300 – 400 milioane de lei vechi pe lună, acum nu mai plătim decât 80-100 de milioane, ceea ce reprezintă o diferenţă semnificativă. De asemenea, asigurăm şi iluminatul arhitectural al bisericii şi cetăţii.

R.: Vă propun să vorbim şi despre realizările în domeniul culturii şi învăţământului.

O.D.: Pe baza unor proiecte de finanţare am reabilitat şcolile din Ardud, Mădăras, Gerăuşa şi Baba Novac. Am renovat căminele culturale. Cu privire al Grupul Şcolar Ardud trebuie să vă spun că din punct de vedere a gradului de acoperire cu săli de clasă nu avem probleme. Dotarea cu cabinete şi laboratoare este bună. În 2004 s-a dat în folosinţă şi sala de sport a şcolii. Am întreprins reabilitarea şi construirea de grădiniţe noi. De exemplu, în Ardud am construit o grădiniţă în parteneriat cu Organizaţia Caritas, cu scopul de a crea condiţii optime şi la standarde europene pentru copiii din Ardud. O grădiniţă nouă avem şi în Mădăras, unde am modernizat şi şcoala. La toate acestea se mai adaugă dotarea şi amenajarea permanentă a unităţilor de învăţământ de pe raza oraşului. În ceea ce priveşte domeniul culturii vreau să vă spun că am depus un proiect pentru construirea unui aşezământ cultural „Casa de cultură” modern care va deservi populaţia Oraşului Ardud. Avem un proiect şi în ceea ce priveşte reabilitarea, modernizarea şi dotarea Căminelor culturale din Baba Novac şi Gerăuşa. De asemenea, unul dintre dezideratele mele a fost realizarea unui centru administrativ care să corespundă tuturor cerinţelor şi standardelor secolului XXI şi să includă toate serviciile către populaţie. Am reuşit să fac din Ardud un centru de interes central. Totodată, în fosta clădire a Primăriei am reuşit să realizăm un centru medical de permanenţă performant unde există cabinete de medicină de familie, ORL, dar şi o farmacie nouă.

R.: Aţi depus eforturi considerabile şi în ceea ce priveşte renovarea „emblemei” oraşului Ardud. Vorbesc aici despre cetate, care în evul mediu a avut o influenţă covârşitoare asupra acestor ţinuturi. Despre ce este vorba?

O.D.: Mă bucur că aţi adus în discuţie acest proiect. Cetatea din Ardud merită să fie pusă în valoare. Am reuşit să câştigăm un proiect de finanţare şi dacă totul decurge aşa cum trebuie, în luna decembrie al acestui an se vor finaliza lucrările de restaurare. Proiectul are drept scop conservarea şi reabilitarea monumentului istoric din Ardud.

R.: În mandatele dumneavoastră aţi acordat o atenţie deosebită sportului şi aţi căutat să oferţi tinerilor posibilitatea de a-şi petrece timpul liber în mod sănătos. Ce ne puteţi spune despre realizările din acest domeniu?

O.D.: Am modernizat stadioanele din Ardud şi Mădăras. Am construit o sală de sport iar în şcoala veche din Mădăras am înfiinţat prin forţe proprii un club de lupte greco-romane care, la ora actuală este frecventat de 60-70 de copii care au produs deja performanţă la cadeţi şi juniori obţinând numeroase medalii la concursurile judeţene şi naţionale.

R.: De asemenea, aveţi în derulare şi câteva proiecte de cooperare transfrontalieră, în special în domeniul turismului cultural …

O.D.: Aşa este. Ne dorim foarte mult promovarea turistică a localităţii Ardud. Vorbim despre o localitate care juca un rol extrem de important în viaţa politică, economică, culturală şi religioasă a zonei. Gândiţi-vă că în prima jumătate a veacului al XVI-lea Ardudul era considerat un bastion al reformei în aceste ţinuturi. În altă ordine de idei, avem şi un proiect în ceea ce priveşte instruirea a 32 de persoane în vederea iniţierii în câmpul muncii. Proiectul este depus spre finanţare în parteneriat cu Primăria Szakoly (Ungaria).

R.: Ce planuri de viitor aveţi?

O.D.: Doresc introducerea alimentării cu apă potabilă în Gerăuşa şi Ardud Vii. Sunt localităţi unde nu s-a asigurat până în prezent reţeaua de canalizare cu apă. De altfel, lucrările sunt deja în desfăşurare la Ardud Vii. Apoi asfaltarea străzilor pe care le facem într-un program etapizat deoarece altfel nu este posibil. În ceea ce priveşte reabilitarea legăturii dintre Ardud şi Baba Novac, care e drum judeţean, am primit promisiuni din partea Consiliului Judeţean (CJ). Avem în vedere şi modernizarea staţiei de epurare din Ardud care este cuprins într-un proiect de finanţare cu APASERV iar lucrările vor începe anul viitor (2012).

R.: Ce hobbyuri aveţi?

O.D.: Călătoriile, grădinăritul şi activităţile sportive care mă relaxează în egală măsură. Îmi place şi muzica, indiferent că e rock, muzică simfonică sau house. De exemplu, am fost şi la concertul „Scorpions” când au venit la Cluj.

R.: Vă mulţumesc pentru timpul acordat.

O.D.: Şi eu vă mulţumesc pentru oportunitatea pe care mi-aţi oferit-o.

Un Comentariu la "Primar de: Ardud-Ovidiu Duma"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.