Expoziție Paul Erdos, la Muzeul de Artă Satu Mare

Muzeul de Artă Satu Mare a găzduit astăzi, 10 noiembrie vernisajul unei expoziții realizată în memoria graficianului sătmărean, Paul Erdos. Evenimentul a avut loc de la ora 15.00.

Despre arta graficianului și viața tumultuoasă pe care a dus-o au vorbit directorul Muzeului Județean (MJ) Satu Mare, Liviu Marta, șefa Secției de Artă, Felicia Grigorescu dar și fiica artistului, Judith Erdos. Evenimentul a fost ocazionat de trecerea a 95 de ani de la nașterea artistului. ”Prin acest demers dorim să readucem în actualitate creația lui Paul Erdos. Expoziția este alcătuită din lucrări pe care le avem noi la Muzeul de Artă dar și din colecția familiei. De asemenea, pe lângă lucrările de grafică vă prezentăm și câteva dintre obiectele personale ale artistului”, a precizat Felicia Grigorescu.

Paul Erdos s-a născut la 2 noiembrie 1916 în comuna Horezu Mare în judeţul nostru. Studiile artistice le efectuează la Colonia de pictură din Baia Mare (1931), Budapesta, Paris, Veneţia, Roma, (1938). Între 1944-1945 este deportat cu familia din Satu Mare şi dus la Auschwitz de unde s-a întors singur. Între anii 1946-1952 este prezent în viaţa artistică şi culturală sătmăreană. Din 1952 devine director al Teatrului din Baia Mare şi secretar al Uniunii Artiştilor Plastici, Baia Mare. A încetat din viață în data de 17 noiembrie 1987.