90 de ani de la nașterea cercetătoarei Livia Bacâru

Reputatul bibliolog, paleograf și traducător, Livia Bacâru a fost sărbătorită astăzi, 10 noiembrie, de la ora 12.00, în Atelierul memorial ”Nae Antonescu” din cadrul Bibliotecii Județene (BJ) Satu Mare. Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 90 de ani de la nașterea cercetătorului sătmărean.

Despre activitatea și bogăția operei Liviei Bacâru au vorbit managerul BJ Satu Mare, Mircea Ardelean, expertul în carte veche Marta Cordea, autoarea ”Caietului bibliografic, Livia Bacâru ”Maria Gârbe dar și Irina Hebe, sora mai mică a cercetătoarei. ”Locul pentru a evoca opera și personalitatea Liviei Bacâru nu a fost ales la întâmplare. În timpul vieții a fost legată de o prietenie strânsă de Nae Antonescu, astfel că, ne-am gândit ca lucrările ei să-și găsească loc în acest atelier”, a declarat Mircea Ardelean.

Despre Livia Bacâru

Născută la 10 noiembrie 1921 în comuna Valea Vinului, Livia Bacâru a urmat liceul la Satu Mare și a absolvit Facultatea de istorie din cadrul Universității București. S-a remarcat ca bibliolog, paleograf și traducător. În perioada 1955-1970, este bibliograf, apoi paleograf principal la Biblioteca Academiei Române și cercetător la Colecția de Carte veche și Carte rară. În colecțiile BJ Satu Mare, stau mărturie numeroasele volume care îi poartă semnătura de traducător.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.