Infracționalitate în creștere în mediul rural, după reorganizarea Poliției Rurale


Odată cu reorganizarea începută în luna august a acestui an și după înființarea la nivelul județului Satu Mare a celor nouă secții de Poliție Rurală, a fost constatată o creștere semnificativă a infracțiunilor, sesizate din oficiu, prin plângere sau denunț. Despre situația la nivelul județul Satu Mare după două luni și jumătate de la reorganizarea Poliției Rurale s-a vorbit comisarul șef Constantin Taloș, șeful Inspectoratului Județean de Poliție ( IJP) și prefectul Radu Giurcă, în cadrul unei conferințe de presă organizate miercuri, 9 noiembrie, în sala mică de ședințe a Palatului Administrativ. Prefectul a recunoscut că prezentarea bilanțului constituie tema de casă solicitată de la nivel central, iar comisarul șef Taloș a menționat că datele prezentate se referă la starea infracționalității în lunile septembrie și octombrie 2011 în comparație cu perioada de referință a anului trecut.

Nouă dintre secțiile Poliției Rurale de la nivelul județului Satu Mare (Valea Vinului, Livada, Satu Mare, Beltiug, Petrești, Tășnad, Carei, Gherța și Negrești Oaș) au fost reorganizate, în timp ce trei – cele din Cehal, Bogdand și Hodod – funcționează în continuare în vechea formă de organizare. Potrivit celor declarate de comisarul șef Constantin Taloș, în urma analizei efectuate cu privire la activitatea celor nouă secții reorganizate, în lunile septembrie și octombrie a.c. a fost constatată o creștere semnificativă a numărului infracțiunilor. Astfel, în luna septembrie a.c. au fost înregistrate 309 infracțiuni, față de 268 anul trecut în aceeași lună, ceea ce reprezintă o creștere de 15,3 procente. În luna octombrie a acestui an, au fost înregistrate 306 infracțiuni față de 257 anul trecut, creșterea înregistrată fiind de 19 procente. În ceea ce privește activitatea Poliției Rurale pe ultimele zece luni, numărul infracțiunilor înregistrate în acest an este mai mare cu 11,6% față de perioada de referință din 2010. Șeful IJP Satu Mare a declarat că prezența patrulelor Poliției Rurale în teren 24 de ore din 24 a determinat creșterea numărului de infracțiuni constatate. Cu toate acestea ar fi nevoie de mai multe patrule, dar efectivele actuale nu permit creșterea numărului acestora.

Pe de altă parte, comisarul șef Constantin Taloș a prezentat și situația consumului de combustibil la nivelul celor nouă secții ale Poliției Rurale, comparând consumurile din luna iunie, înainte de reorganizare, respectiv luna octombrie, după reorganizare. Situația este aceeași ca în cazul infracțiunilor: consumul de combustibil a crescut și a fost folosit atâta combustibil cât a fost nevoie, a precizat comisarul șef Taloș. Situația este următoarea: Valea vinului – 708 litri în octombrie, 555 în iunie, Livada 757 (658), Satu Mare – 1.007 (543), Petrești 955 (616), Beltiug 722 (543), Tășnad 1.120 (790), Carei – 717 (405), Gherța 1.026 (644) și Negrești Oaș- 1.438 (659).

Șeful IJP Satu Mare a subliniat faptul că, deși primarii localităților sunt cam nemulțumiți, deoarece erau obișnuiți cu câte doi polițiști până la reorganizare, iar acum există doar unul, activitate Poliției Rurale a fost eficientă după reorganizare deoarece serviciul este asigurat 24 de ore din 24. În concluzie, în forma actuală de organizare Poliția Rurală merge bine, dar e loc de și mai bine pe viitor – a concluzionat șeful IJP Satu Mare.

Un Comentariu la "Infracționalitate în creștere în mediul rural, după reorganizarea Poliției Rurale"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.