Danțu’ mânânțăilor – festival-concurs de folclor pentru copii


Prime ediție a festivalului-concurs de folclor pentru copii “Danțu’ mânânțăilor” va avea loc joi, 10 noiembrie, cu începere de la ora 11:00, în sala Teatrului de Nord Satu Mare.

Organizatorul evenimentului este Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT), iar finanțarea, în sumă de circa 14.000 lei, este asigurată de Consiliul Județean.

Potrivit celor declarate de Felician Pop, directorul CJCPCT, concursul se adresează copiilor din clasele I-VIII de la toate școlile din județ și va fi organizat pe trei secțiuni: dansuri folclorice, soliști vocali și soliști instrumentiști, iar scopul acestuia este încurajarea copiilor și tinerilor de-a se implica în promovarea valorilor tradiționale. Până în prezent s-au înscris deja cel puțin 400 de concurenți, incluzând ansambluri folclorice, soliști și instrumentiști – români, maghiari, șvabi, ucrainieni și țigani.

Denumirea festivalului-concurs a fost inspirată dintr-un obicei din Țara Oașului. În fiecare duminică seara, tinerii din sate obișnuiau să se adune la ciupercă, scena tradițională în aer liber, pentru a dansa. După amiaza, după ce oamenii ieșeau din biserică, la ciupercă se adunau copii – “mânânțăii” – din sate, care învățau să danseze.

Un Comentariu la "Danțu’ mânânțăilor – festival-concurs de folclor pentru copii"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.