Trupa ”Harag Gyorgy” – ”butoiul cu pulbere” a Teatrului de Nord Satu Mare

Tensiune și dezorientare în rândul angajaților de la Secția maghiară a Teatrului de Nord Satu Mare după ce doi actori din cei 18 câți erau inițial în cadrul trupei ”Harag Gyorgy”și-au înaintat demisiile. Nagy Csongor plecă de la Teatru după 14 ani de muncă în cadrul trupei, iar Rappert Gabor după mai mult de două decenii dedicate scenei sătmărene (21 de ani).

Despre situația ciudată apărută în cadrul Secției maghiare a Teatrului de Nord Satu Mare au vorbit astăzi, 7 noiembrie, directorul instituției, Stier Peter respectiv directorul artistic a Secției maghiare, Keresztes Attila. Potrivit conducerii instituției rolurile celor doi actori care și-au înaintat demisiile au fost distribuite altor actori. ”E greu să înveți roluri noi doar în patru-cinci zile pentru care alții s-au pregătit o lună și jumătate.

Potrivit celor spuse de Keresztes ”în fiecare teatru sunt actori, regizori și, de ce să nu o spunem (?) oameni sensibili. La baza problemei stau în primul rând banii, însă nu doar acesta este motivul celor două demisii. Ce aș putea să vă spun? Nagy Csongor și-a dat demisia într-o dimineață. Interesant este însă faptul că, chiar atunci s-a întâlnit cu Stier Peter care l-a întrebat dacă poate să-l ajute cu ceva. A zis că nu. Nici în momentul de față nu știu de ce și-a dat demisia. Pur și simplu nu îi înțeleg atitudinea”, a declarat Keresztes Attila.

Demisiile au venit într-un moment cât se poate de nefavorabil

Dacă Nagy Csongor a plecat din cauza banilor, susțin câteva voci din cadrul teatrului ”Rapperet Gabor nu era mulțumit de rolurile pe care le-a jucat până în prezent. Mai mult decât atât, deși sunt acuzat că eu aș fi cauza pentru care acești actori au plecat, Gabor a spus că el vroia să-și dea demisia înainte de venirea mea”, a precizat Keresztes. ”Lovitura” este cu atât mai grea cu cât aceste demisii au loc acum, după începutul stagiunii. ”În teatru sunt câteva reguli etice. Tu ca și actor, dacă începi stagiunea cu un director și ai vândute abonamente pentru perioada cât ține sesiunea teatrală, nu îți dai demisia. În teatru plecările au loc vara și nu toamna”, spune Stier.

”Au fost acuzați și regizorii cu care au lucrat actorii. Este vorba despre patru regizori renumiți de la diferite teatre din țară și străinătate care își cunosc meseria. Dacă nu au putut să lucreze cu aceștia, atunci ne-am putea așteptat la un val de demisii în multe teatre din lume, pe unde acești oameni au pus spectacole în scenă. Sau poate, noi nu suntem pregătiți să lucrăm cu regizori renumiți ”, a precizat Keresztes.

Presa, din nou trasă de mânecă

Nu au lipsit nici muștruluielile orientate împotriva presei care. ”În momentul de față pe lângă pierderea a doi actori demisionați, ne confruntăm și cu o atmosferă tensionată creată de presă. Colegilor le este greu să urce pe scenă, să realizeze spectacole de calitate publicului nevinovat, în situația în care presa, citând surse anonime, vorbește despre alte posibile demisii, cu toate că în ședințele trupei toți colegii au afirmat că nu vor părăsi trupa înaintea încheierii stagiunii. Ceea ce a publicat presa în legătură cu persoana mea, atacurile false pe care mi le-a adresat mi se par revoltătoare și mă întristează. Când am venit la acest teatru, am preluat o instituție aflată la marginea prăbușirii totale. În cei doi ani care au trecut de atunci, am reușit să fac cunoscut acest teatru atât pe plan local, cât și pe plan național. Acest progres trebuie recunoscut și de presa care mă atacă. În această perioadă am regizat șapte spectacole la Satu Mare, triplu cât obișnuiește să regizeze un director artistic și dublu cât este obligația unui regizor ”, a declarat Keresztes ca reacție la vocile care îl acuză că el ar fi cauza situației tensionate create.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.