”Instrumente de tortură”, volum de poezii lansat la Sala de lectură ”Gheorghe Bulgăr”


”Instrumente de tortură”, volumul de versuri semnat de Ioan Bran a fost lansat astăzi, 7 noiembrie, la Sala de lectură ”Gheorghe Bulgăr” din Satu Mare. Evenimentul cultural a avut loc de la ora 15.00.
Despre carte dar și despre poezia lui Ioan Bran au vorbit managerul Bibliotecii Județene (BJ) Satu Mare, Mircea Ardelean, directorul Editurii ”Dacia XXI”, Ion Vădan, directorul Centrului de Creație Felician Pop dar și profesorul Alexandru Zotta. Cartea a apărut în colecția ”Scriitori la ei acasă” al prestigioasei edituri clujene. ”Prin organizarea acestui eveniment dorim să-i readucem în spațiul sălii de lectură pe scriitorii sătmăreni și nu numai, pe editori, și pe toți iubitorii de carte și să reînviem interesul pentru lectură”, a declarat Mircea Ardelean.

Poetul Ioan Bran s-a născut la 1 iulie 1942 în Bârsăul de Jos, județul Satu Mare. La 3 iulie 1965, în timp ce lucra la construcția casei sale, suferă un accident în urma căruia își frânge coloana vertebrală. Avea doar 23 de ani. Va mai trăi 23 de ani, citind și scriind printre dureri, până în anul 1988 când moare în spitalul din Satu Mare.

Debutează în anul 1970, în ”Geneze”, suplimentul politic-cultural-artistic al ziarului ”Cronica Sătmăreană”, cu pseudonimul Zelpugnar. A publicat poezie în revistele: ”Tribuna”, ”Steaua”, ”Transilvania”, ”Flacăra” și ”Familia”. De asemenea, a publicat și două volume de versuri: ”Deosebitele iubiri” și ”Stări tranzitive”, la care se adaugă volumul postum, lansat astăzi: ”Instrumente de tortură”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.