12 școli participă la concursul „Aria protejată e şi a mea”


În perioada 7 noiembrie 2011 – 8 iunie 2012, Societatea Carpatină Ardeleana și Agenția pentru Protecția Mediului APM Satu Mare derulează concursul de proiecte ecologice cu tema „Aria Protejată e şi a mea”. Concursul este destinat elevilor din ciclul gimnazial care provin de la instituţiile de învăţământ din localităţile care fac parte din aria protejată „Rezervaţia Râul Tur” şi zonele adiacente, iar scopul acestuia constă în elaborarea unui proiect de protejare/conservare a unei zone din aria protejată de pe cursul inferior al râului Tur sau a unor specii de animale sau plante din zonă. Vineri, 4 noiembrie, într-o conferință de presă, organizatorii-parteneri ai proiectului au prezentat amănunte referitoare la derularea concursului.

Potrivit celor declarate de Elisabeta Bekesy, directorul executiv al APM Satu Mare, concursul care va fi inițiat începând de luni, 7 noiembrie, face parte dintr-un proiect care a obținut finanțare europeană în domeniul biodiversității prin programul Post Mediu. În calitate de partener, APM Satu Mare are responsabilitatea educării tinerei generații în spiritul protejării valorilor naturale, iar în acest scop a fost inițiată derularea concursului care se va desfășura în două etape la nivelul instituțiilor de învățământ din 12 localități aparținătoare rezervației râului Tur și zonelor adiacente – Turulung, Livada, Medieşu Aurit, Halmeu, Oraşu Nou, Călineşti Oaş, Micula, Lazuri, Gherţa Mică, Turţ, Agriş și Porumbeşti.

Concursul se va desfăşura în două etape după care va avea loc şi jurizarea. În prima etapă, de cercetare, elevii vor trebui să realizeze două lucrări: „Harta bucuriei şi a tristeţilor” pentru localitatea lor şi împrejurimile acesteia şi „Descrierea locurilor de bucurie şi tristeţe” pentru localitate şi împrejurimi. În cea de-a doua etapă, pe baza materialelor realizate în prima etapă vor fi realizate planuri de acţiune.
Primele trei proiecte ecologice realizate de echipajele câştigătoare vor fi susţinute financiar cu 2.000 lei din bugetul proiectului derulat de APM și Societatea Carpatină Ardeleana. Premierea câştigătorilor este prevăzută în preajma Zilei Mediului, 5 iunie 2012, iar implementarea proiectelor câştigătoare va avea loc în perioada 9 iunie 2012 – 8 iunie 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.