Arta altor vremuri, pe străzile Sătmarului


Pe alocuri fisurate, în alte părţi decojite sau distruse de-a binelea micile lucrări de artă, basoreliefuri şi mici sculpturi care odinioară împodobeau o parte dintre clădirile oraşului nostru, sunt într-o gravă stare de degradare.

Sunt mici lucrări de artă ce dovedesc măiestria vechilor ”meşteri” care nu se regăsesc în vitrinele muzeelor şi nu constituie nici obiectul unor vernisaje deşi am avea multe de învăţat despre tehnica şi măiestria vechilor artişti. Dacă facem o plimbare pe străzile oraşului dăm cu ochii de aceste mici minunăţii peste care nu o dată trecem cu vederea, neluându-le în seamă.

Ancadramente fisurate şi distruse de trecerea anilor, basoreliefuri ce odinioară atrăgeau privirea trecătorilor au fost date uitării şi lăsate să se distrugă. Mai pot fi salvate aceste bijuterii artistice? O parte dintre ele cu siguranţă altele însă aflate într-o înaintată stare de degradare se vor ”măcina” în câţiva ani fără ca generaţiile viitoare să aibă habar de frumuseţea acestora. Vă propun un scurt periplu în imagini pe tărâmul ”micilor bijuterii” care, zic eu, ar merita salvate de la distrugere.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.