“Bazic sau 7 din 49”, duminică la Teatrul de Nord


Comedia „Bazic sau 7 din 49” de Doru Drăgoi va fi prezentată în premieră pe scena Teatrului de Nord duminică 6 noiembrie 2011, de la ora 19.00. Spectacolul regizat de Andrei Mihalache are în distribuţie actorii: Vlad Chico, Rora Demeter, Stelian Roşian, Vlad Mureşan, Diana Turtureanu, Camelia Rus, Gabriela Dorgai, Sergiu Tăbăcaru, Tibor Székely, Alina Negrău, Raluca Mara, Andreea Mocan. Scenografia Cristian Gătina.

Doru Drăgoi, absolvent al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, secţia Regie Teatru, debutează în 2006 cu textul “Bazic sau 7 din 49″, Editura Palimpsest, şi obţine premiul al II-lea la Concursul de Dramaturgie al Festivalului de ComediefestCO Bucureşti. A fost nominalizat la premiul UNITER „Cea mai bună piesă a anului 2006” cu piesa „Din Iad, cu bine”.

Cum dispar naţiunile!… Cum se risipesc în timp cuvintele!… Decimatul, dijmăritul, zeciuiala: ce amintiri tandre!… Mai avem puţin şi vom uita de vindecare, speranţă, mântuire… Ne rămân 25 % tăieri de salarii, 24 % TVA; o jumătate de viaţă, călare pe jumătate de iepure şchiop!… S-au fost uitate baniţa, vadra, ocaua, litra, cinzeaca, ţapul, ţoiul… A apărut în schimb ogica (un soi de măsură săptămânală a norocului). Scobim bani din pâinea zilnică, doar-doar îl apucăm pe Dumnezeu de un picior. De la SAFI şiCaritas până la 6 din 49 şi Joker, românii şi-au… căutat norocul aşteptându-se să scoată de 8 ori ce şi-au băgat…

Se spune în popor: „norocul şi-l mai face şi omul” sau „norocul îi ajută pe cei îndrăzneţi!”; probabil de aceea nesimţiţii neamului cad mereu în picioare şi n-au limite în a pretinde şi a obţine.

Cât de săracă este o ţară care-şi dăruieşte aurul şi petrolul; cât de amărâtă este o societate ai cărei adolescenţi merg la şcoală o parte cu SUV-urile şi altă parte pe jos, cale de câţiva kilometri prin pădure? Cât de „lipiţi pământului” mai sunt cerşetorii sau ciobanii care-şi ridică palate înlocuind lemnul înflorat din bardă cu inoxul şi poleiala? Cât de mare este România ascunsă (de alţii, de noi înşine, de realitate)?…

“Ceea ce veţi vedea pe scenă este doar o comedie, o exagerare teatrală, o oglindă inexactă aplecată strâmb peste viaţa dumneavoastră adevărată. Ce bine că mai aveţi simţul umorului şi nu veţi lua totul în serios!” spune regizorul Andrei Mihalache.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.