“Ziua morţilor – o afacere destul de profitabilă”

Nu mai e o noutate pentru nimeni că, Ziua Morților, comemorată pe data de 1 noiembrie, a devenit o afacere pentru mulți dintre comercianții de ocazie. Astfel că, în preajma primei zile a lunii noiembrie, vânzătorii de flori, coroane și candele își expun mărfurile umplând toate aleile din piețe.

Coroanele de toate formele și dimensiunile, jerbele de flori, candelele și lumânările ”au pus stăpânire” pe Piața de Alimente nr. 1 din Satu Mare. Pentru a mai găsi vreun loc unde să-și expună mărfurile comercianții au ocupat toate aleile colaterale din piață.

Candele și lumânări la prețuri acceptabile

Nici nu este de mirare din moment ce, de la primele ore ale dimineții sătmărenii s-au grăbit să cumpere coroanele și jerbele destinate mormintelor celor plecați la cele veșnice. Pentru a ne forma o idee despre prețurile practicate de comercianții din piață trebuie spus că lumânările se vând la prețul de 6 lei pachetul. ”Conține 22 de lumânări și costă doar 6 lei. Dacă vreți să-l cumpărați îl dau și cu 5 lei”, spune o vânzătoare fără să fie încercată în ”arta târguielii” de către clienții care se înghesuie la taraba unde și-a expus mărfurile. Cei care doresc să cumpere candele au de ales între a plăti 8 lei pentru un set de zece ”lumânări” mai mici ori 8-10 lei pentru candele mai mari.

Ofertă bogată și la coroane

În ceea ce privește coroanele, oferta este mult mai variată atât în ceea ce privește prețul produselor oferite cât și în cel al formei și dimensiunii coroanelor. Sătmărenii pot să cumpere coroane în formă de inimă a căror preț începe de la 35 și poate să ajungă până la 50-60 de lei, în funcție de mărimea coroanei. Sau în formă de cruce pentru care clienții au de scos din buzunare între 35 și 45 de lei. Pentru cei care doresc coroane cu flori din plastic oferta este de asemenea, destul de bogată. ”Avem coroane mici la 8 lei sau ceva mai mari la 10 sau 25 de lei. Coroanele mai mari făcute din plastic costă 35-40 de lei. Sau avem jerbe la prețuri ce variază între 16 și 20 de lei”, spune una dintre vânzătoare.

Cum era de așteptat nici vânzătorii de flori nu au pierdut ocazia de a-și mai rotunji profitul. Piața abundă de panseluțe la prețul de 1,5-2,5 lei. Crizantemele în schimb se vând la prețuri ce variază între 3 și 7 lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.