Prezentarea CNP-ul, obligatorie la recensământ!


După perioada de la început, când cetățenii au fost amețiți ba că e obligatorie, ba că nu e prezentarea Codului Numeric Personal (CNP) la solicitarea recenzorilor, acum lucrurile sunt mai mult decât clare: fiecare cetățean care primește vizita recenzorilor este obligat să prezinte CNP-ul! În caz contrar, amenzile prevăzute a fi aplicate pot ajunge chiar până la 4.500 lei! Prefectul Radu Giurcă, directorul Direcției Județene de Statistică – Ovidiu Grigorescu și Ramona Antonescu – din partea Comisiei Tehnice de Recensământ din cadrul Instituției Prefectului, au prezentat miercuri, într-o conferință de presă, cele mai calde informații referitoare la organizarea și desfășurarea recensământului la nivelul județului Satu Mare. Prefectul Giurcă a ținut morțiș să sublinieze că noutățile sunt conforme cu datele prezentate marți, 25 octombrie, într-o videoconferință organizată de ministrul Administrației și Internelor, și reprezentanții Institutului Național de Statistică.

Cetățenii trebuie să știe că prezentarea CNP-ului este obligatorie, chiar dacă la începerea recensământului, din cauza comunicatelor de presă eronate emise fără avizul oficial de către Vladimir Alexandrescu din cadrul Institutului Național de Statistică (care, drept pedeapsă, a fost demis în dimineața zilei de miercuri, 26 octombrie) au existat informații eronate ce au determinat refuzul multora dintre cei vizitați de către recenzori de-a dezvălui CNP. În formularele completate de către recenzori, singurele rubrici opționale sunt cele referitoare la etnie, religie și limba maternă, restul fiind obligatorii, așa cum prevăd legile aflate în vigoare din 2009.

Prefectul Radu Giurcă nu a putut face precizări cu privire la numărul sătmărenilor domiciliați în Satu Mare care au refuzat până acum să prezinte CNP-ul recenzorilor, menționând doar că se estimează cam 25% din populația recenzată, dar a subliniat că, în vederea completării formularelor cu datele obligatorii referitoare la CNP, aceste persoane au obligația să treacă pe la una din cele opt circumscripții aflate pe raza municipiului. Este vorba despre circumscripția din sala Consilii XXI din cadrul Palatului Administrativ, cele două de la Școala Generală “Mircea Eliade”, respectiv cele de laa Școala Generală “Constantin Brâncoveanu”, Școala Generală “Lucian Blaga”, Școala Generală “Avram Iancu”, Școala Generală “Octavian Goga” și Școala Generală nr.21.

Pe de altă parte, potrivit datelor statistice prezentate cu privire la stadiul actual al recensământului, județul Satu Mare s-ar afla cam pe la mijlocul clasamentului, la nivel național. Procentul înregistrat la nivel de județ este 57,71%, iar cel mai bine stau comunele Săuca – cu 76,25%, Homoroade – cu 76,09% – și Petrești – cu 70,27 procente. La coada clasamentului se află comunele Turț și Batarci – cu 42,82%, respectiv 47,95% – și orașul Negrești Oaș – cu 47,95%.

În ceea ce privește situația din municipiul Satu Mare, sunt înregistrate 57,03%, la Carei – 59.05 procente, iar în orașul Tășnad – 65,81%.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.