Boc la Carei, de Ziua Armatei Române


În municipiul Carei, Ziua Armatei Române a fost sărbătorită marți, 25 octombrie, în prezența primului ministru al României, Emil Boc. La festivitățile care s-au desfășurat în fața Monumentului Ostașului Român începând cu ora 10:00, au luat parte, pe lângă reprezentanții autorităților locale careiene, reprezentanții administrației județului Satu Mare – prefectul Radu Giurcă și vicepreședinții Consiliului Județean – Mircea Govor și Adrian Ștef, precum și numeroși directori de instituții deconcentrate. După festivitățile dedicate Zilei Armatei Române, premierul Emil Boc s-a deplasat la sediul firmei Continental Contitech unde a fost pusă piatra de temelie a celei de-a treia hale de producție care va fi construită în curând.

1945 sau 1944? – probleme legate de ani

La sosirea pe platoul din fața Monumentului Ostașului Român, premierul Emil Boc a trecut în revistă garda de onoare. Au urmat apoi intonarea Imnului de stat al României și un serviciu religios, după care, primului ministru și celor prezenți li s-au adresat primarul Careiului, Eugen Kovacs și președintele filialei sătmărene a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, Nicolae Codreanu. După prezentarea Ordinului ministrului Apărării Naționale cu prilejul Zilei Armatei Române, premierul Emil Boc a vorbit despre semnificația acestei zile. Cu o mică poticnire legată de anul istoric de care se leagă data de 25 octombrie, corectată ulterior, primul ministru a subliniat faptul că, orașul Carei reprezintă locul cel mai potrivit din România pentru sărbătorirea Zilei Armatei, deoarece aici, la 25 octombrie 1944, a fost eliberată ultima brazdă de pământ.

O armată competentă și profesionistă

Referindu-se la prezent, premierul Emil Boc a menționat că Armata Română, prin misiunile pe care le îndeplinește, a ridicat prestigiul și credibilitatea României. “Datorită competenței și profesionalismului armatei, România are astăzi cel mai înalt grad de securitate pe care le-a avut în întreaga sa istorie, iar acest lucru se datorează faptului că țara noastră este parte a parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, că a fost decisă amplasarea în România a scutului antirachetă, că a fost recunoscută contribuția României ca partener credibil, strategic și profesionist al NATO și SUA” – a declarat primul ministru.

Depuneri de coroane

Discursul premierului Emil Boc a fost urmat de ceremonialul depunerii de coroane de flori. Cu acest prilej, au fost depuse coroane din partea primului ministru, Ministerului Apărării Naționale, Consiliului Județean Satu Mare, Primăriei municipiului Carei, Diviziei 4 Infanterie Gemina, unităților aparținând Ministerului Administrației și Internelor, Direcției Județene de Informații, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Filialei județene Satu Mare “Dr. Vasile Lucaciu” a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, Asociației “Careii Mari” a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere și Asociației Ofițerilor în Rezervă, Partidului Democrat Liberal, Uniunii Naționale pentru Progresul României, UDMR, Partidului Social Democrat, Partidului Național Liberal, Asociației “Unirea 2009”, Asociației Cultural Patriotice “Avram Iancu” și Colegiului Național “Doamna Stanca”. Festivitățile dedicate Zilei Armatei Române de la Monumentul Ostașului Român din Carei s-au încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

Investiție de 15 milioane euro la Contitech

După festivitățile organizate la Monumentul Ostașului Român de Ziua Armatei, primul ministrul Emil Boc s-a deplasat la sediul Continental – Contitech, unde urmează să fie construită cea de-a treia hală de producție pentru furtunuri de cauciuc încălzire-răcire pentru autoturisme. Cu acest prilej, premierul a subliniat faptul că prezența sa la sediul societății din Carei are loc la mai puțin de o lună după semnarea acordului de la Timișoara cu firma Continental, investitor german care a investit până în prezent în România peste o jumătate de milion de euro și a creat peste 10.000 locuri de muncă. Acest lucru confirmă faptul că firma reprezintă un partener serios și strategic al Guvernului României, motiv pentru care investiția de la Carei este sprijinită prin contribuția de 4 milioane euro acordată sub forma ajutorului de stat. Noua hală de producție, în suprafață de 7.200 mp, va fi o investiție în valoare totală de 15 milioane euro și va asigura cel puțin 300 noi locuri de muncă pentru cetățenii din Carei și Satu Mare. La finalul intervenției, alături de conducerea societății, primul ministru Emil Boc a așezat o capsulă a timpului – în care au fost introduse documentele ce atestă începerea noii investiții – în locul ce a marcat piatra de temelie a noii hale de producție.

Problemele cetățenilor, data viitoare

Înainte de aș încheia vizita la Satu Mare, primul ministru Emil Boc a făcut un scurt popas la Cercul Militar din Satu Mare unde a fost organizată o masă festivă. La ieșirea de la Cercul Militar, premierul a fost așteptat de o mână de sătmăreni, unii curioși “să-l vadă la față”, după cum au declarat, alții dornici să-i spună “probleme personale”. Cei mai câștigați, dacă se poate spune așa, au fost primii, deoarece ceilalți vor fi nevoiți să aștepte până “data viitoare”, după cum le-au sugerat SPP-știi, atenți să-l apere pe premier de confruntarea cu necazurile oamenilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.