Secretul lăzii din Tășnad

Zeci de monede de argint și bronz alături de scoici pline cu pigmenți au fost descoperite zilele trecute într-o ladă din lemn de către restauratorii Muzeului Județean Satu Mare.

Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Brăduț Popdan ”lada a zăcut în podul Bisericii reformate din Tășnad până ce în primăvara acestui an a fost adusă la muzeu în vederea restaurării. În urma lucrărilor efectuate restauratorii au găsit, într-un sertar secret al lăzii aproximativ 80 de monede și câteva zeci de scoici pline cu pigmenți”.

Restauratorii care au descoperit mica comoară spun că este vorba despre 31 de monede de argint, 54 de bronz dar și 50 de scoici pline cu un pigment auriu. ”Potrivit primelor estimări monedele din argint provin din a doua jumătate a veacului al XVII-lea, iar cele din bronz din secolul XIX”, spune Popdan. De altfel, pe capacul din lemn al ”buzunarului” secret scrie că acest mic tezaur a fost lăsat drept moștenire. Tot acolo este înscrisă și o dată: 27 martie 1890. ”De altfel, lada a fost construită în 1804”, spun restauratorii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.