În septembrie, pensionarii au împrumutat de la CARP 14 miliarde de lei vechi

Aproximativ 500 de pensionari, membri ai Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Satu Mare au trecut în luna septembrie pragul instituției pentru a se împrumuta. Potrivit directorului CARP Satu Mare, Lucian Marișca, suma împrumutată este de 1.400.000 lei.

Evidențele instituției arată că cea mai mică sumă împrumutată de pensionari este de 200 de lei. ”Majoritatea vin să împrumute între 200 și 600 de lei. Sunt și persoane care deși stau mult mai bine cu banii decât cei care au pensii mici, vin să împrumute de la noi diverse sume. Aceștia cer în general între 30 și 50 de milioane în lei vechi. Noi nu punem atâtea condiții. Băncile nu-i primesc deoarece se tem că nu își vor putea recupera creanțele în cazul celor care au depășit 65 de ani. La noi vin de obicei soț și soție așa că unul îi stă de girant celuilalt”, a declarat Marișca.

Oamenii împrumută bani pentru convectoare, centrale termice și lemne

Odată cu răcirea vremii cei mai mulți au nevoie de bani pentru a schimba centralele de încălzire. Alții cer bani pentru convectoare dar a-și cumpăra lemne. ”Numai astăzi (13 octombrie) am avut aproape 40 de persoane care au cerut bani pentru centrale, convectoare și lemne” spune Lucian Marișca. Potrivit evidențelor instituției, împrumuturile acordate luna trecută depășesc cu aproximativ 30% pe cele acordate în aceași perioadă a anului trecut. ”Oamenii vin la noi deoarece nu le ajunge pensia pentru tot ceea ce vor să facă. E de înțeles. Lunar avem în medie 450-600 de cereri depuse. Și asta și pentru că noi îi servim destul de repede. În cel mult două zile solicitantul are banii în mână”, a mai ținut să precizeze Marișca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.