Ţepe reale din lumea virtuală

Gândindu-se că e o modalitate mult mai uşoară de a obţine bunurile mult visate, mulţi dintre sătmăreni apelează la firmele de vânzări online. Desigur, asta până ce dau de neseriozitatea unor agenţi comerciali obişnuiţi mai mult să tragă ţepe decât să livreze mărfurile cerute.

În perioada 19-30 septembrie, inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Satu Mare au verificat un număr de cinci operatori economici care comercializează produse şi oferă servicii online. Rezultatele verificărilor efectuate de specialiştii CJPC au fost prezentate astăzi, 11 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la sediul instituţiei.

Nu contează … bani să iasă!

Unul dintre agenţii economici care a căzut în plasa controlorilor îşi desfăşoară activitatea la Carei. Potrivit directorului CJPC Satu Mare, Valentin Breban “firma se ocupă cu comercializarea online a produselor electrocasnice, electronice, foto-video, IT şi moto-velo. Operatorul economic a fost reclamat de un client care a comandat o hotă şi care s-a trezit cu un alt produs. Operatortul economic a modificat comanda făcută online de către consumator, livrând un produs la un preţ neechivalent cu cel al produsului solicitat, motiv pentru care beneficiarul a returnat produsul. Deoarece acesta a ajuns la destinaţie deteriorat (zgâriat) vânzătorul a refuzat restituirea contravalorii produsului. Am dispus înlocuirea mărfii sau returnarea banilor. Situaţia a fost rezolvată până la urmă pe cale amiabilă, iar operatorul economic s-a ales doar cu un avertisment”.

Patru operatori economici amendaţi cu 7.000 lei

Au mai fost verificaţi trei operatori economici din Satu Mare, care comercializează produse electrocasnice, articole de grădinărit, îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru adulţi şi copii respectiv unul care comercializează articole funerare, decoorative şi produse alimentrare. Cei patru patroni sunt buni de plată deoarece nu aduceau la cunoştinţa clienţilor care le accesau site-ul faptul că, consumatorul are dreptul să renunţe la cumpărare fără penalităţi şi fără invocarea unui motiv în termen de zece zile lucrătoare de la primirea produsului. Pentru neregulile constatate agenţii economici au fost sancţionaţi cu 7.000 lei.

Termopanele în topul reclamaţiilor

Continuă cu reclamaţiile îndreptate împotriva firmelor de termopane. Potrivit directorului Breban, unul dintre sătmăreni a reclamat faptul că, cu toate că a comandat un anumit model de uşă pentru care muncitorii firmei au fost la faţa locului să facă măsurătorile, uşa cu pricina s-a dovedit mai mică decât cea comandată şi, mai mult decât atât, avea şi un alt model decât cel cerut de către client. Omul a observat însă diferenţa doar după ce uşa a fost montată. Clientul a depus reclamaţie la CJPC în urma căreia muncitorii au revenit, au scos uşa de la loc şi au montat o altă uşă care s-a potrivit ca “nuca în perete”.

L-a aburit că îi va găsi un job, pe un vas de croazieră

Visând la un job bine plătit, un sătmărean a scos din buzunare 245 de lei pe care i le-a dat unui intermediar oarecare cu condiţia ca acesta să-i găsească o slujbă, cu mulţi euroi pe un vas de croazieră. Bătându-se cu cărămida în piept, intermediarul i-a promis că în decurs de cel mult un an îi găseşte un loc de muncă. Văzând că nu mai primeşte niciun semn de viaţă de la cel care i-a promis job-ul, bărbatul l-a sunat să se intereseze cum evoluează căutările. Şmecherul i-a mai cerut alte două luni promiţându-i că totul va fi OK. Sunat peste alte trei luni, sătmăreanul nostru a primit acelaşi răspuns. Săturat până peste cap de amânările nefondate ale intermediarului omul s-a dus să-şi povestească păţania la CJPC. “În cele din urmă intermediarul i-a restituit banii, deoarece nu a reuşit să-i găsească niciun loc de muncă”, a declarat directorul instituţiei, Valentin Breban.

Un Comentariu la "Ţepe reale din lumea virtuală"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.