De la arta fotografică la … arta de a ne afla în treabă

Lumea văzută prin obiectivele a doi fotografi este tema expoziţiei lansată astăzi, 6 octombrie, în holul Casei de Creaţie din Satu Mare. Vernisajul evenimentului cultural a avut loc de la ora 17.00, în prezenţa celor doi artişti şi a numeroşi invitaţi.

Vernisajul s-a dovedit mai degrabă plictisitor decât atractiv şi asta nu din cauza celor doi fotografi ci mai degrabă datorită luărilor de cuvânt mult prelungite, uneori prea academice iar alteori lipsite de conţinut. Reacţia auditoriului a fost pe măsură. La nici o jumătate de oră de la începutul vernisajului, holul Casei de Creaţie a început să se golească încetul cu încetul. O parte dintre invitaţi au ieşit în curtea instituţiei, ciulind urechile doar la aplauzele celor rămaşi în sală, sperând într-un final cât mai grabnic al luărilor de cuvânt. Intermezzourile muzicale au fost asigurate de doi dintre elevii Şcolii de Arte din Satu Mare, Cristian Iorga la chitară şi Dacian Tămaş la sintetizator.

Cei doi fotografi, Vasile Vénig din Carei şi Szekeres Szabolcs din Budapesta şi-au expus lucrările fotografice cu gândul de a le arăta sătmărenilor şi o altă latură a artei. „Prin anii ’60, fotografiile se făceau altfel decât acum. Trebuiau developate şi nu exista atâta tehnologie ca în prezent. La 74 de ani am fost nevoit să învăţ arta digitală pentru a ţine pasul cu noile orientări artistice din domeniu”, a declarat în luarea de cuvânt Vasile Vénig.

La vernisajul de astăzi, au participat şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, Adrian Ştef, directorul Casei de Creaţie, Felician Pop, directorul Liceului de Arte, Mircea Deac şi preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici „Casa Creaţie Sătmărene”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.