29 de sătmăreni au în proprietate arme de colecție

Tot mai puțini sătmăreni solicită permise de port-armă. Cel puțin așa reiese din evidențele Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Satu Mare, pe anul 2011.

Ca un fapt divers, cu toate că sunt puțini la număr, 29 de conjudețeni de-ai noștri dețin arme neletale, catalogate de oamenii legii drept ”arme de colecție” cum ar fi arcurile și arbaletele. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Roxana Cristea ”numărul de permise port-armă eliberate în acest an sunt într-o ușoară scădere. Specialiștii din cadrul Serviciul de Arme, Explozibili și Substanțe Toxice (SAEST) al IJP Satu Mare spun că aceasta se datorează și restricțiilor apărute în domeniul vânătorii având în vedere că majoritatea celor care au permise au depus cerere pentru asemenea arme. Sunt mai puțini cei care practică acest sport astfel încât și numărul permiselor eliberate pentru acest tip de arme este în scădere. Alții însă, renunță pur și simplu la arma sau armele pe care le au. Într-o categorie aparte intră deținătorii de arme care sunt supuși unor anchete sau sunt condamnați definitiv. În primul caz, persoanelor în cauză li se ridică armele până la soluționarea dosarului. În schimb, în cazul persoanelor condamnate, aceștia își pierd definitiv dreptul de a purta arme”.

Aproape 1.000 de sătmăreni dețin arme de vânătoare

Evidențele IJP Satu Mare arată că 927 de sătmăreni dețin arme de vânătoare. Aceștia intră în categoria armelor letale, spune purtătorul de cuvânt al instituției. Alți 13 sătmăreni figurează în evidențele Poliției ca deținători de pistoale cu glonț și 135 desătmăreni au arme de tir cu glonț.

Pistoalele cu bilă, aer comprimat, cele cu gaz și armele de colecție intră în categoria armelor neletale. ”Un număr de 292 de persoane dețin permise pentru pistoale cu bilă, 493 pentru arme cu aer comprimat, 79 pentru arme cu gaz și alți 29 au acasă arme de colecție” a declarat Cristea. Dacă ar fi să facem un clasament al armelor deținute de sătmăreni în ceea ce privește ponderea acestora trebuie spus că cei mai mulți sătmăreni au permise pentru arme de vânătoare. Pe locul secund se află cei care dețin arme de apărare neletale. ”Este important de precizat faptul că cei care au permise pentru arme neletale trebuie să știe că nu au voie să le folosească decât în condiții de legitimă apărare. În caz contrar, folosirea armei constituie contravenție”, a mai ținut să precizeze Roxana Cristea.

Actele necesare pentru eliberarea autorizației de port-armă

În vederea autorizării cumpărării armelor neletale, în primul rând trebuie să completați o cerere tip. Apoi trebuie să prezentați actul de identitate, copie și original, un certificat medical de la o unitate sanitară specializată din care să rezulte că nu suferiți de niciuna dintre bolile stabilite de către Ministerul Sănătății și care fac imposibilă autorizarea pentru a deține arme, certificat de cazier judiciar, aviz psihologic din care să rezulte că solicitantul este apt să dețină arme, două fotografii color cu dimensiunea de 4X5 cm și dovada că ați achitat toate taxele aferente eliberării autorizației. Termenul de eliberare al autorizației de procurare a armei este de 30 de zile lucrătoare, iar valabilitatea autorizației este de 90 de zile, termen ce poate fi prelungit o singură dată pentru aceași perioadă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.