Ţiganii de pe Ostrovului vor avea chiuvetă şi toaletă în locuinţe


După ce au stat timp de trei luni fără curent electric, cele 99 de familii din blocul de locuințe sociale de pe strada Ostrovului din Satu Mare pot să-și folosească din nou antenele parabolice, nelipsite de la geamul fiecărui spațiu de locuit. Cu două zile în urmă, imobilul a fost rebranșat la rețeaua de energie electrică, după ce instația electrică a fost refăcută integral și în fiecare din cele 99 spații de locuit a fost instalat câte un bec și câte o priză. În felul acesta, locatarii – în proporție de 99% de etnie romă – nu vor mai fi nevoiți să recurgă la improvizații periculoase, așa cum au procedat înainte de-a rămâne fără curent, cu trei luni în urmă.

Refacerea în totalitate a instalației electrice a fost realizată din fondurile asigurate de Primărie, iar suma pusă la bătaie pentru proiectare și realizarea lucrărilor s-a cifrat la circa 30.000 euro. Totodată, deoarece s-au săturat să stea pe întuneric, iar în perioada de pană de curent au înțeles că trebuie să plătească ceea ce consumă, locatarii au pus mână de la mână și au adunat circa 9.000 lei din care urmează să achite primele facturi de energie electrică.

În cadrul conferinței de presă organizate miercuri, 5 octombrie, primarul Iuliu Ilyes a anunțat că veștile bune nu se opresc aici pentru țiganii din blocul CD2 de pe Ostrovului. În cel mai scurt timp, Primăria va iniția și finanța lucrările de refacere integrală a instalațiilor sanitare, astfel că până cel târziu la începutul lunii decembrie, în fiecare din cele 99 de locuințe să existe o chiuvetă și un vas de toaletă. Următorul pas va consta în desființarea robinetului comun instalat la doi pași de la ieșirea din bloc și a toaletei amenajate la capătul imobilului, pe care, în special locatarii de la ultimele etaje n-o folosesc niciodată, deoarece e incomod să coboare scările de câte ori au anumite nevoi. Iar consecința comodității este vizibilă în jurul blocului, unde mormanele de gunoaie ar putea fi ridicate non stop la cât de prolifici sunt locatarii care aruncă de pe geam pungile cu mizerii de tot felul.

Pe de altă parte, prezentă la conferința de presă, Doina Văsuț, directoarea Serviciului Public de Asistență Socială a declarat că se dorește ca lucrările să fie finalizate până la 1 decembrie, dată la care este prevăzută semnarea contractelor de necesitate cu fiecare dintre familiile domiciliate în blocul CD2 de pe Ostrovului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.