Încălzirea locuințelor – înghețată de sancțiuni și amenzi

Până la începutul iernii, reprezentanții desemnați de primăriile din județul Satu Mare vor trebui să efectueze anchete sociale în cazul a cel puțin 60% de familii care au solicitat acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței. Anchetele vor fi efectuate prin sondaj la solicitarea Agenției Județene de Prestații Sociale (AJPS) și vizează verificarea veridicității celor declarate de către solicitații ajutorului de încălzire cu privire la numărul membrilor familiei, veniturile și bunurile acesteia. În același timp, controale la domiciliul beneficiarilor, dar și la primării, vor fi efectuate și de către inspectorii sociali.

Condiții pentru solicitanți

Potrivit celor declarate de Daniela Cerneșteanu, directorul AJPS Satu Mare, în acest, în perioada sezonului rece, ajutoarele de încălzire vor fi acordate persoanelor cu venituri de până la 786 lei membru de familie, în cazul familiilor, respectiv celor cu venituri de cel mult 1.082 lei, în cazul persoanelor singure. Ajutoarele se vor acorda în perioada 1 noiembrie 2011 – 31 martie 2012. AJPS Satu Mare a achitat în sezonul de iarnă trecut, ajutoare pentru încalzire în sumă de 4.648.040 lei. De ajutoare de încălzire cu lemne au beneficiat în medie, lunar, 12.310 familii, respectiv aproximativ 8.134 familii, pentru încălzirea locuințelor cu gaze naturale.

Sancțiuni aspre pentru instituţii

Daniela Cerneșteanu atrage atenția asupra faptului că, în conformitate cu prevederile OUG nr. 70/2011, primăriile care nu vor acorda ajutoarele lunar pentru fiecare lună a sezonului rece, în vederea încălzirii locuințelor cu lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, riscă amenzi de la 1.000 la 5.000 de lei. Totodată, aceeași sancțiune este prevazută și pentru primăriile care nu efectuează anchete sociale în scopul verificării veridicității datelor înscrise de către solicitanți in declarațiile pe propria răspundere privind componența familiei și veniturile acesteia. De asemenea, dacă la dispoziția Ministerului Muncii Gamiliei și Protecției Sociale nu sunt puse documentele care au stat la baza stabilirii dreptului la ajutorul pentru încălzirea locuinței, primarii, furnizorii/distribuitorii de energie termică și gaze naturale, precum și celelalte instituții implicate, riscă sancțiune de până la 5.000 de lei.

Amenzi pentru beneficiari

Aplicarea amenzilor și a sancțiunilor se extinde și asupra solicitanților. Directoarea Daniela Cerneșteanu, citând porevederile OUG nr. 70/2011, menționează: “Declararea unui număr mai mare de membri de familie sau a unor venituri mai mici decât cele reale, în scopul vădit de a obține foloase materiale necuvenite, constituie infracțiune de fals, uz de fals sau înșelăciune, după caz, și se pedepsește potrivit dispozițiilor Codului Penal”. Persoanele care nu menționează corect componența familiei, veniturile membrilor acesteia, precum și bunurile mobile și imobile deținute, așa cum sunt acestea trecute în formularul de cerere a ajutorului de încălzire, riscă amenzi între 200 și 1.000 de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.