Let’s Do It, România 2011

Încă înainte de ora 08.00 echipele de voluntari au început să se adune astăzi, 24 septembrie, pe Platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor pentru a lua parte la “Ziua Marii Curăţenii”. Potrivit coordonatorului proiectului “Let’s Do It, România” de la nivelul judeţului Satu Mare, Alina Perşa, până în prezent s-au înscris aproximativ 3.500 de voluntari.

“Până aseară (23 septembrie) am avut în jur de 3.500 de voluntari însă înscrierile vor ţine până la ora 10.00. O parte dintre echipe sunt la această oră pe teren. Alţii doar acuma se pregătesc să plece”, a declarat Alina Perşa. Voluntarii au fost transportaţi de miocrobuzele firmelor de transporturi spre locurile de unde vor începe să facă curăţenie. Pentru a putea cuprinde fiecare părticică din suprafaţa judeţului, organizatorii au stabilit 60 de trasee. “Pe parcursul zilei vom primi SMS-uri de la liderii echipelor. La ora 11.00 vor trimite primul SMS de unde vom afla dacă au ajuns la faţa locului. Pe urmă, la orele 13.00 şi 15.00 vor trimite alte mesaje pentru a ne raporta numărul de saci adunaţi. Săptămânile trecute noi am cartografiat tot judeţul astfel că, echipajele şcolilor din fiecare localitate au putut fi trimise exact în locurile unde sunt mormane de mizerie”, spune Perşa.

Înainte de plecare fiecare echipaj a primit saci de nylon, mănuşi, tricouri cu inscripţia “Let’s Do It, România”, dar şi apă minerală respectiv apă plată. Cei care au venit pe platoul să se înscrie o puteau face la cortul special amenajat în acest sens. După ce s-au înscris echipajului i s-a indicat traseul pe care urmează să-l parcurgă.

La Botiz spre exemplu, elevii Şcolii cu clasele I-VIII din comună au ieşit să-şi facă curăţenie în localitate coordonaţi de una dintre profesoarele unităţii de învăţământ. Echipa de voluntari a Grupului Şcolar “Gheorghe Dragoş” din Satu Mare (fostul Liceu Economic) se străduiau să strângă mizeriile în zona Ciuperceni-Livada. Potrivit Alinei Perşa “sacii plini de deşeurile adunate vor fi depuse într-un loc prestabilit de unde vor fi apoi transportate de firmele locale de salubrizare la groapa ecologică de la Doba.

UPDATE:
Potrivit Alinei Perşa, până la ora 15.00, echipajele de voluntari răspândiţi în toate colţurile judeţului au reuşit să strângă aproximativ 5.000 de saci de deşeuri. “Vreau să vă spun că e plin de mormane de deşeuri peste tot. Am găsit hârtii, flacoane, anvelope, pungi chiar şi haine aruncate aiurea. Suntem neglijenţi şi nu avem grijă de mediu”, spune unul dintre motocicliştii de la Asociaţia “Eagle Bikers” din Satu Mare. Numărul total de saci adunaţi va fi raportat la Bucureşti. “Până deseară sau cel târziu până mâine vom şti exact câţi saci de mizerii sau adunat în cursul zilei”, a precizat Alina Perşa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.