Absolvenţi şi angajatori puţini la bursa locurilor de muncă

Interes scăzut atât din partea angajatorilor cât şi din cel al absolvenţilor la Bursa locurilor de muncă organizată astăzi, 23 septembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Acţiunea a fost organizată la nivel naţional de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) şi este la cea de-a Xi-a ediţie.

Din cei 637 de tineri absolvenţi aflaţi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare, nu au fost prezenţi decât aproximativ 300 de persoane. Nici angajatorii nu s-au prea înghesuit la această ediţie a bursei. Din cei 158 de firme invitate la această acţiune doar 43 au acceptat să fie astăzi prezenţi. “Noi ne-am fi aşteptat ca astăzi să fie prezenţi în jur de 600-700 de persoane. Însă interesul este destul de scăzut atât din partea angajatorilor cât şi din partea absolvenţilor”, a declarat directorul AJOFM Satu Mare, Gheorghe Tilibaşa. La doar o oră de la deschidere, după ce au făcut turul meselor de prezentare numărul tinerilor s-a redus simţitor. Din cei aproximativ 300 de tineri doar, cu multă îngăduinţă, au mai rămas vreo 100-120 de persoane interesate de ofertele angajatorilor. “Trebuie să recunoaştem că oferta de muncă în judeţul Satu Mare nu este în concordanţă cu cererea. Degeaba vine Mondiala şi cere 500 de muncitori, dacă nu există cerere pentru acest domeniu”, recunoaşte Tilibaşa.

Zece locuri de muncă pentru cei cu studii superioare

Cei 43 de angajatori au oferit 250 de locuri de muncă, cu preponderenţă în domeniul confecţiilor (80), tâmplăriei (60) şi pentru lucrători în domeniul prelucrării metalelor. În conferinţa de presă organizată după deschiderea bursei, Gheorghe Tilibaşa a atras atenţia asupra numărului scăzut de oferte venite din partea angajatorilor pentru cei cu studii superioare. “Angajatorii prezenţi astăzi la Bursa locurilor de muncă oferă doar zece slujbe pentru cei cu studii superioare. Se caută agenţi de turism, ingineri constructori şi administratori de reţea. În schimb, avem o ofertă bogată în domeniul confecţiilor însă salarizarea lasă de dorit”, spune Tilibaşa.

Tinerii nu acceptă orice loc de muncă

În ceea cei priveşte pe tineri, nici ei nu sunt dispuşi să accepte orice loc de muncă. “Am făcut facultatea de geografie. Aş accepta un loc de muncă la o agenţie de turism însă numai dacă mi-ar oferi 1.000-1.200 lei pe lună. Dacă nu, sunt dispus să mai aştept”, spune unul dintre tineri. “Eu am terminat asistenţă socială dar cred că nu prea am şanse să-mi găsesc un loc de muncă în acest domeniu, cel puţin aici la Satu Mare. Să vă spun sincer, nici nu vreau să lucrez în alt domeniu. De ce am stat atunci, atâţia ani la şcoală? Pentru a lucra ca croitoreasă sau bucătăreasă? Mai bine aştept şi poate am noroc”, spune o tânără absolventă. Făcând un scurt sondaj în rândul celor în căutarea unui loc de muncă, se observă că tinerii absolvenţi nu sunt dispuşi să lucreze pentru salarii mai mici de 1.000 de lei pe lună. Însă, majoritatea covârşitoare a angajatorilor oferă sume între 600 şi 800 de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.