Valori inestimabile la Muzeul Judeţean Satu Mare

Vernisajul unei expoziţii inedite a avut loc astăzi, 22 septembrie, la Muzeul Judeţean Satu Mare. Expoziţia, alcătuită din obiecte ce sunt rodul campaniilor de săpături arheologice desfăşurate din 2005 încoace dar şi al unor donaţii, reunesc opere de artă, arme şi diverse obiecte provenite din timpuri străvechi.

Potrivit directorului adjunct al instituţiei Daniela Bălu “valoarea pecuniară a exponatelor estre inestimabilă. Sunt obiecte pe care în urmă cu câţiva ani le-am achiziţionat cu doar 50 de lei iar în prezent valoarea acestora se ridică la sute de mii de euro. Vreau să vă spun că numărul obiectelor de patrimoniu pe care le deţine muzeul în prezent s-a dublat comparativ cu cel pe care l-am avut înainte de 1992. Acest lucru se datorează atât muncii depuse de muzeorafii noştri, de restauratori, arheologi cât şi mulţumită donaţiilor pe care le primim din partea diverselor persoane”. Pentru a completa lista obiectelor de valoare care fac parte din patrimoniul Muzeului Judeţean, directorul instituţiei, Liviu Marta spune că “avem două arme din bronz donate de către Gheoghe Racolţa din Căuaş respectiv Sas Endre din Pir. Cei doi au găsit obiectele în urma muncilor agricole şi le-au donat muzeului. Valoarea acestora se ridică astăzi, la cel puţin 1 milion de euro fiecare”.

Muzeul Judeţean Satu Mare deţine aproximativ 500.000 de obiecte de patrimoniu, în parte donate şi în parte găsite în urma săpăturilor arheologice. Însă cele mai multe obiecte nu au ajuns niciodată să fie expuse publicului larg. Motivul ni-l dezvăluie chiar directorul adjunct al instituţiei. “Spre exemplu, obiectele descoperite în urma săpăturilor arheologice şi nu numai, înainte de a fi înregistrate şi a putea fi expuse trebuie să treacă printr-un procedeu extrem de complex de conservare şi restaurare. Chiar şi multe dintre obiectele donate sunt într-o stare destul de proastă şi necesită o oarecare recondiţionare”, spune Bălu.

Evenimentul cultural de astăzi, deschide sezonul expoziţional al Muzeului Judeţean care “se va extinde până în vara anului viitor. Dorim să venim în întâmpinarea sătmărenilor cu cât mai multe obiecte inedite şi exponate care au ajuns până acum în sălile Muzeului Judeţean”. Daniela Bălu a venit chiar şi cu o provocare pentru locuitorii judeţului. “Toţi cei care aveţi bunici, părinţi, cunoştiinţe sau prieteni la ţară sau găsiţi obiecte mai ciudate, mai vechi, vă invit să veniţi cu ele la muzeu. Este o modalitate de a extinde în continuare patrimoniul nostru muzeal”, spune Bălu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.