Probleme multe la comisia judeţeană de incluziune socială

Problemele persoanelor tinere aflate în căutarea unei slujbe dar şi greutăţile pe care Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare le întâmpină în relaţiile cu angajatorii au fost principalele probleme discutate în cadrul Comisiei judeţene de incluziune socială care s-a întrunit astăzi, 21 septembrie, în Sala mică de şedinţe a Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare. La întâlnire au fost prezenţi preşedintele comisiei, Radu Giurcă, vicepreşedintele Daniela Cerneştreanui respectiv membri componenţi reprezentanţi ai unor instituţii cu activităţi tangente problemelor sociale.

Potrivit directorului adjunct al AJOFM Satu Mare, Florica Variu, o bună parte dintre tinerii absolvenţi care solicită ajutor de şomaj provin din rândul celor cu studii superioare. “Dintre cei 624 de absolvenţi înregistraţi în evidenţele noastre, 95 sunt cu studii superioare. Din totalul de persoane înregistrate doar 120 au solicitat indemnizaţie de şomaj. Care este explicaţia? Absolvenţii au la dispoziţie 60 de zile pentru a se înregistra la AJOFM, după care mai au zece zile pentru a solicita indemnizaţia de şomaj. În perioada următoare va creşte cu siguranţă numărul solicitanţilor”, a precizat interlocutoarea.

Probleme cu unii dintre angajatori

Cu toate eforturile pe care AJOFM le depune pentru reintegrarea şomerilor în câmpul muncii ori de a găsi de lucru tinerilor absolvenţi, Florica Variu recunoaşte că instituţia pe care o reprezintă nu are o relaţie foarte bună cu toţi angajatorii. “Sunt patroni care angajează un număr de personal după care îi trimit înapoi pe motivul că nu corespund. Avem o problemă şi în domeniul textilelor şi croitoriei. Locuri de muncă ar fi cu sutele însă şomerii nu se îndreaptă spre acele domenii având în vedere salariile extrem de mici. Îi angajează cu salariul minim pe economie, le mai dă ceva bonuri şi atât. Mulţi patroni nu vor să înţeleagă că de munca angajaţilor depinde şi prosperitatea lor”, a declarat Florica Variu.

Probleme şi cu reintegrarea oamenilor fără adăpost

Problema persoanelor fără adăpost a constituit o altă temă de discuţie în cadrul comisiei de astăzi. Asistentul social al Centrului de Urgenţă pentru Adulţi, Gabriela Deac a precizat de asemenea greutăţile pe care le întâmpină persoanele fără adăpost în momentul în care încearcă să-şi găsească un loc de muncă. “E adevărat că, mulţi dintre ei, având în vedere anii pe care i-au trăit pe stradă nu mai sunt apţi pentru muncă. O bună parte sunt lăcătuşi, strungari, meserii mai puţin căutate în momentul de faţă. Au probleme cu alcoolul şi, de ce să nu o recunoaştem, mulţi dintre ei nici nu au o disponibilitate pentru muncă” a declarat Gabriela Deac. Potrivit interlocutoarei aceste persoane nu pot să stea decât doi, maximum trei ani la centru după care trebuie să se descurce pe propriile picioare. “În prezent dispunem de 36 de locuri pentru femei, 22 pentru bărbaţi şi o cameră pentru femeile agresate. Aceasta este o altă problemă extrem de complexă deoarece femeia respectivă stă la noi două, trei luni, răstimp în care puţine reuşesc să-şi găsească o chirie, un loc de muncă”, spune Deac.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.