Doi arestaţi şi două maşini confiscate de către poliţia de frontieră


Două persoane au fost arestate preventiv, iar o a treia reținută pentru 24 de ore pentru contrabandă cu țigări. Polițiștii de frontieră au reușit să rețină șoferul mașinii încărcată cu 6.500 pachete de țigări după o urmărire de 120 de kilometri.

Polițiștii de frontieră sătmăreni, cu sprijinul de specialitate al Direcției Județene de Informații Satu Mare, sub directa coordonare a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, au desfășurat o acțiune pentru identificarea și reținerea membrilor unei rețele de trafic cu produse accizabile din tutun, de proveniență ucraineană.
Astfel, în noaptea de 18 spre 19 septembrie, la cîteva minute după miezul nopții, polițiștii de frontieră au observat două autoturisme care au ieșit din curtea unui imobil din Halmeu – un autoturism înmatriculat în Satu Mare și unul în Bihor. Colegii noștri au pornit în urmărirea autoturismului Audi A3 cu numere de Bihor, iar în momentul în care a fost pus în funcțiune sistemul de semnalizare acustic și luminos al autospecialei Poliției de Frontieră, șoferul mașinii cu numere de Bihor a refuzat să oprească și a părăsit zona în viteză. Cea de-a doua mașină, cu numere de Satu Mare, și un alt autoturism înmatriculat în Bihor, au încercat să blocheze în trafic echipajul poliției de frontieră.

Lucrătorii noștri, evitând blocajul celor două mașinii, au pornit în urmărirea autoturismului Audi A3. Totodată, a fost solicitat, prin SNIAU 112, sprijinul Poliției Rutiere, care a organizat un filtru în localitatea Beltiug. Însă nici acolo, conducătorul auto al mașinii cu numere de Bihor nu a oprit la semnalele polițiștilor, continuând deplasarea cu viteză excesivă.
Pe tot traseul acesta a fost urmărit de polițiștii de frontieră sătmăreni. La intrarea în localitatea Bocșa, județul Sălaj, adică la aproximativ 120 km de Halmeu, la pasajul de cale ferată prevăzut cu barieră, șoferul mașinii Audi A3, din cauza vitezei excesive de deplasare, a pierdut controlul asupra mașinii, a derapat, a părăsit partea carosabilă și a parcurs aproape 60 de metri pe calea ferată, blocând traficul feroviar. Polițiștii de frontieră l-au imobilizat pe conducătorul auto. Ulterior au stabilit că acesta se numește Silviu Marius F., are 27 de ani și este din Oradea. În mașina pe care o conducea se aflau 6.500 pachete de țigări marca Jin Ling, cu timbru fiscal ucrainean.

Între timp, un alt echipaj al Poliției de Frontieră a oprit în trafic un autoturism marca Skoda, înmatriculat în Bihor, condus de Liana Gabriela F., în vârstă de 26 de ani, din Oradea, soția celui pe care polițiștii de frontieră l-au urmărit până în Bocșa.

Cercetările au continuat, iar colegii noștri au identificat conducătorul autoturismului cu numere de Satu Mare în persoana lui Ioan Viorel Z., 31 de ani, din Halmeu, din curtea căruia a ieșit autoturismul Audi A3 încărcat cu țigări. În data de 19 septembrie, în jurul orei 20.00, când polițiștii de frontieră sătmăreni au pus în executare mandatul de aducere emis pe numele lui Ioan Viorel Z., acesta din urmă a încercat să fugă, sărind gardul mai multor imobile din Halmeu. Lucrătorii noștri au fost nevoiți să tragă un foc de avertisment în plan vertical, reușind să imobilizeze persoana și să o conducă la sediul IJPF Satu Mare pentru cercetări.

Liana Gabriela F. a fost reținută pentru 24 de ore și acum este cercetată pentru complicitate la contrabandă. Ea era cea care avea rolul de a semnala prezența polițiștilor de frontieră pe traseul ce urma să-l parcurgă mașina încărcată cu țigări. La propunerea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, Silviu Marius F. și Ioan Viorel Z. au fost arestați preventiv pentru 29 de zile pentru săvârșirea infracțiunilor de contrabandă, deținere de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal și comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării fără a fi marcate sau marcate necorespunzător și evaziune fiscală.

Întreaga cantitate de țigări a fost ridicată în vederea confiscării, iar prejudiciul creat bugetului consolidat al statului a fost estimat la 61.083 lei. Totodată, cele două autoturisme cu numere de Bihor au fost indisponibilizate de polițiștii de frontieră până la finalizarea cercetărilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.